Duurzaamheid

OV is duurzamer dan wegverkeer, ook al wordt wegverkeer steeds schoner. Het streven is al onze stadsbussen duurzaam te maken. De eerste veertig van de in totaal tweehonderd stadsbussen op diesel worden over twee jaar vervangen. Ze gaan net als de trams en metro's rijden op groene stroom. GVB en de gemeente Amsterdam hebben daar samen afspraken over gemaakt. 

Over 10 jaar

Alle tweehonderd Amsterdamse stadsbussen die nu nog op diesel rijden, moeten over tien jaar elektrisch zijn of op waterstof rijden. Daarmee is Amsterdam de eerste gemeente die alle stadsbussen duurzaam maakt. Ook de ponten over het IJ moeten elektrisch worden. 

Kan het niet sneller? Nee, want we hebben nog een heleboel bussen in de stad rondrijden en dat zijn best goede bussen. Die gaan we niet zomaar ineens weg doen. We doen het stap voor stap.

Groene stroom

Alle elektriciteit die door voertuigen in het openbaar vervoer van GVB wordt verbruikt, is groen. GVB doet dat niet alleen vanwege de grootschalige klimaateffecten die met de uitstoot van CO2 worden veroorzaakt. Ook de directe leefomgeving moet worden beschermd. Amsterdam is een grote, drukke stad en alle bewegingen die onze voertuigen maken, veroorzaken een zeker mate van hinder. We willen deze tot een minimum te beperken.