GVB en de stad

GVB verzorgt het openbaar vervoer met metro, (snel)tram, bus en veerdienst. Het werkgebied ligt in de gemeenten Amsterdam en Diemen en het tot de gemeente Ouder-Amstel behorende Duivendrecht. Daarnaast exploiteert het drie lijnen in Amstelveen en drie lijnen in de Haarlemmermeer. Van de veerdiensten die GVB uitvoert, gaan er vijf over het IJ en drie over het Noordzeekanaal.

Beheer en onderhoud

Het beheer en onderhoud van het materieel en van de railinfrastructuur in de stad zijn in handen van GVB. De bedrijfsonderdelen Railmaterieel en Rail Services zorgen voor de uitvoering. GVB Activa BV is eigenaar van de strategische bedrijfsmiddelen, waaronder metro’s en trams.

Sociale veiligheid

Reizigers en medewerkers moeten zich prettig voelen: in de voertuigen of op de veren, maar ook daarbuiten. Een goede sociale veiligheid in en rond het openbaar vervoer is daarom van belang. GVB zorgt hiervoor door toezicht en handhaving. Bij incidenten bieden de medewerkers van OV-zorg hulp.

Concessieafspraken en contracten

GVB was ooit onderdeel van de gemeente, maar sinds 2007 is het bedrijf verzelfstandigd tot een NV, waarvan de gemeente Amsterdam alle aandelen bezit.