Tulip Palepai door Jennifer Tee, nu te 'scannen' in de metroverdeelhal Centraal Station
Leesduur 3 minuten

Bezoek het grootste museum van Amsterdam, de Noord/Zuidlijn

Zeven stations. Acht kunstwerken. Acht verhalen. Ben jij klaar voor een QR-code tour door het grootste museum van Amsterdam?

Sinds de opening van de Noord/Zuidlijn op 21 juli 2018 hebben reizigers al kunnen genieten van de prachtige kunstwerken op de stations van de Noord/Zuidlijn. Maar liefst acht bijzondere kunstwerken maken het reizen met de metro een ware beleving. Om deze beleving nóg interessanter te maken, kunnen reizigers vanaf vrijdag 8 oktober speciale QR-codes scannen die te vinden zijn op zeven van de acht stations van metro 52. Zo komen ze meer te weten over de bijzondere verhalen achter deze kunstwerken, en hun makers. Aangeboden door GVB en de gemeente Amsterdam, Metro en Tram.

Kunst  

Metro 52 is niet alleen een hele snelle verbinding tussen Noord en Zuid, maar ook een plek waar je even stil kunt staan om je te laten ‘vervoeren’. Je kunt er namelijk unieke kunstwerken bewonderen zoals ‘Sippin Colors’, ‘I want a permanent wave’, en ‘Ramses Shaffy, Levenslijnen’. Bij deze kunstwerken en op diverse plekken in de metrostations zijn nu stickers met een QR-code te vinden.

QR-code  

Door het scannen van de QR-codes, via de camera van de smartphone of met een QR-app, belanden reizigers in de wereld van de makers en de verhalen achter hun kunstwerken. In sprankelende taal, overzichtelijk en met soms extra weetjes over het betreffende station. Een gastvrije uitnodiging aan elke reiziger die incheckt op de Noord/Zuidlijn om zich te laten vervoeren in het grootste museum van Amsterdam.

Zeven stations

De QR-codes van de kunstwerken zijn te scannen op zeven van de acht stations van de Noord/Zuidlijn, te weten: Noord, Noorderpark, Centraal Station (twee kunstwerken), Rokin, Vijzelgracht, De Pijp en Europaplein. Check onderstaand overzicht voor de exacte locatie van de QR-codes. Veel extra reisplezier op de Noord/Zuidlijn gewenst!

  • Noord: naast de lift op perron noordzijde, opgang 1e en 2e perron, uiteinde perron zuidzijde
  • Noorderpark: op perron zuidzijde links en rechts, halverwege perron links en rechts
  • Centraal Station: aan het begin van het perron aan de zuidzijde onder het kunstwerk, op de ‘handshake’ (waar de Oostlijn en de Noord/Zuidlijn elkaar ontmoeten) en in de verdeelhal op diverse plekken naast het kunstwerk zelf.
  • Rokin: zuidzijde boven achter de poortjes en bij de kaartjesautomaten, op diverse plekken op het perron aan de zuidzijde, in de verdeelhal aan de Dam-zijde, bij de kaartjesautomaten, en op diverse plekken op het perron aan de Dam-zijde.
  • Vijzelgracht: aan de zuidzijde op diverse plekken boven en in de verdeelhal, en op het perron aan de zuidelijk links en rechts.
  • De Pijp: op diverse plekken aan de Ceintuurbaanzijde en Albert Cuypzijde, bijvoorbeeld in de verdeelhal, bij de poortjes, en bij de roltrappen.
  • Europaplein: in de verdeelhal van zowel RAI- als Scheldeplein-zijde en halverwege de perrons richting Noord en Zuid.

© GVB october 2021