Leesduur 2 minuten

Eerste elektrische bus lijn 369 in de testfase

Sommige oplettende reizigers hebben hem misschien al zien rijden, de allereerste elektrische bus voor buslijn 369. Vorige week is de bus bij ons op Garage West binnengekomen. Projectmanager Alain Asin is blij met de komst: “Het is weer een stapje in het verder verduurzamen van onze busvloot. Nu breekt een spannende periode aan waarbij we veel gaan testen met de bus voordat we de bus in de dienstregeling laten rijden met reizigers.”

R-net kleuren

De nieuwe bussen komen te rijden op buslijn 369. Alain: “Dat is een hoogwaardige verbinding tussen Sloterdijk en Schiphol, omdat deze bus grote stukken over een vrije busstrook gaat rijden. De buitenkant is wel volledig anders, want op deze lijn zijn onze bussen voorzien van de bekende grijsrode R-net opdruk. De bus maakt gebruik van dezelfde laadinfra op Sloterdijk en bij Garage West als de andere elektrische bussen die vorig jaar zijn ingestroomd. Dit maakt de implementatie van deze buslijn wel anders en het gaat ook sneller, omdat alle laadinfra al getest is.”

Systemen testen
De testen die nu op de planning staan zijn vooral ICT-testen. “Hierbij moet je denken aan alle systemen die binnen in de bus zitten, zoals het pinapparaat en de reisinformatie. Voordat de bus met reizigers in de dienstregeling gaat rijden, moet dit wel allemaal werken. Daarnaast testen we voertuigsystemen zoals de batterijen en de deuren,” aldus Alain.

Eerste elektrische bus voor lijn 369

Geen spiegels, maar camera’s

Een groot verschil met de huidige 31 e-bussen die nu al rijden is dat deze bussen geen spiegels hebben. Alain: “De bussen beschikken over cameraspiegels, die in combinatie met twee schermen in de bus de chauffeur in staat stellen beter en veiliger deel te nemen aan het verkeer. Dat is wel even wennen voor ze, dus daarom bieden we onze busbestuurders de gelegenheid om daar mee te oefenen. Het mooie van dit systeem is dat je veel beter je omgeving kan zien. Het verhoogt de veiligheid dus.”

Naar verwachting gaat de bus eind juni in de dienstregeling rijden.

© GVB october 2021