De eerste elektrische bus wordt in ontvangst genomen door Erwin Brakenhoff (l) en Ozan Ozkan (r)
Leesduur 2 minuten

Hij is er: de fonkelnieuwe elektrische bus!

Zaterdag 18 januari was het zover, stipt om 08.30 werd de eerste elektrische bus afgeleverd op garage West. De gelede bus werd bij ons afgeleverd via een dieplader na een tocht van ruim 300 kilometer uit Roeselare, België. Robin Verspeek, programmamanager: “We hebben er tijdenlang naar uitgekeken met z’n allen: de eerste bus is binnen! Op 20 januari starten we direct met testrijden en het opleiden van al het betrokken personeel.”

De komst van de eerste bus bleef niet onopgemerkt in Amsterdam: het aflevermoment zelf werd door ons gedeeld via social media en daarna snel opgepakt en gedeeld door anderen. Talloze liefhebbers en geïnteresseerden meldden zich met vragen en lieten weten uit te kijken naar een eerste rit met de nieuwe, elektrische bus.

En nu: proefrijden maar!

Vanaf deze week volgen de eerste testritten gemaakt. We beginnen zonder reizigers, later zetten we de bus(sen) in op bestaande trajecten, te beginnen op lijn 22. We kunnen dan direct ervaren hoe deze ritten in de praktijk lopen. Dit is met name belangrijk omdat de bussen tussentijds bijgeladen worden op station Sloterdijk. Verder worden de bestuurders, monteurs en andere medewerkers in de komende weken opgeleid. Als alles volgens plan loopt, worden alle 31 elektrische bussen in april opgenomen in de dienstregeling.

Snel meer

We laten jullie snel meer zien over de nieuwe bussen en geven antwoord op wat dit type bus nu anders maakt dan de bussen die we tot nog toe hebben gereden. Houd deze site en onze social mediakanalen hiervoor goed in te gaten en wie weet zie je de bus zelf al rondrijden door de stad tijdens één van de geplande testritten. Tot snel!

Op welke lijnen gaan de elektrische bussen rijden?

De elektrische bussen worden vanaf april ingezet; we beginnen op lijn 22. Later volgen ook de lijnen 15, 222 en 61.

© GVB may 2020