Leesduur 2 minuten

GVB introduceert Baby on Board

Zwanger maar niet durven vragen of je mag zitten? GVB heeft vanaf vandaag een speciale button voor zwangere vrouwen. Met de introductie biedt GVB de service aan vrouwen die zwanger zijn en graag een zitplaats willen.

De eerste button werd feestelijk overhandigd aan de zwangere Noor uit Haarlem. Zij benaderde ons enkele weken geleden met het verzoek. ‘Bij mij was de zwangerschap in het begin nog niet zo goed zichtbaar terwijl ik wel behoorlijk vermoeid en misselijk was,” vertelde ze. Een button maakt het mij makkelijker om een zitplaats te vragen en voor anderen om me te herkennen als zwangere.”

Rode stoelen voor minder validen, ouderen en zwangere vrouwen
“De button wordt al enkele jaren met succes bij enkele buitenlandse vervoerders toegepast,” vertelt Pascal van Houten, senior Marketeer bij GVB. “Wij hebben in al onze bussen en trams al aparte rode stoelen speciaal voor minder validen, ouderen en zwangere vrouwen.
In de metro zijn de stoelen niet rood maar hangen er stickers boven de zitplaatsen met een uitleg. Het kan echter voorkomen dat deze stoelen al bezet zijn en vrouwen niet durven te vragen om een zitplaats. Vandaar dat we dit verzoek van harte ondersteunen en deze button met plezier introduceren. Daarnaast is het voor medereizigers ook fijn om een zwangere vrouw te herkennen, niets is zo pijnlijk als een niet zwangere vrouw als zwanger bestempelen.”

Gratis thuisbezorgd
Vrouwen die zwanger zijn kunnen de button gratis aanvragen. Op de website gvb.nl/babyonboard kunnen ze het formulier digitaal invullen waarna ze de button thuis gestuurd krijgen.

 

© GVB june 2023