Gelderlandpleinbus
Leesduur 2 minuten

Tijdelijk alternatief voor Gelderlandpleinlijnen

Update: artikel bijgewerkt op 31 augustus 2020.

De Gelderlandpleinlijnen 461, 463, 464 en 465 reden vanaf donderdag 20 augustus tijdelijk niet. De betreffende busjes hebben één in- en uitgang en kunnen daarom niet op natuurlijke wijze geventileerd worden. GVB en opdrachtgever Kroonenberg Groep hebben een oplossing gevonden zodat het Gelderlandplein goed bereikbaar blijft, zie onderaan dit bericht.

Onderzoek TNO

Om de verspreiding van het Corona-virus zoveel mogelijk te beperken is het in het geval voor natuurlijke ventilatie noodzakelijk zowel de voor- als achterdeur van een bus te openen op de halte. Uit recent onderzoek van TNO is gebleken dat deze vorm van ventilatie in combinatie met een kuchscherm – een beter alternatief vormt tegen besmetting via druppels, in vergelijking met de huidige situatie. De kleine bussen in Buitenveldert hebben maar één in- en uitgang. Hierdoor is deze ventilatie niet mogelijk en zijn ze tijdelijk uit de dienstregeling gehaald.

Alternatief

De Gelderlandpleinbussen rijden als aanvullend openbaar vervoer. GVB rijdt de dienstregeling in opdracht van Kroonenberg Groep. Er is gekeken naar een alternatief om reizigers in Buitenveldert te kunnen blijven bedienen. Vooral lijn 463 (Bolestein) is belangrijk voor bewoners van Buitenveldert, die de bus gebruiken voor hun dagelijkse boodschappen.

GVB en Kroonenberg Groep verwachten op korte termijn een grotere bus met zowel een in- én uitgang (voor de benodigde ventilatie) op de route in Buitenveldert in te kunnen zetten. Voorbereidingen hiervoor zijn al gaande. Doordat er één bus wordt ingezet, zal de frequentie tijdelijk lager zijn. GVB hoopt zo snel mogelijk de normale dienstregeling met de vertrouwde busjes weer op te kunnen pakken.

Update bereikbaarheid Gelderlandplein

Nadat de busjes van de Gelderlandpleinlijnen op 20 augustus zijn stilgezet vanwege het ontbreken van voldoende ventilatie, komen GVB en de Kroonenberg Groep nu met een alternatief.

GVB zet vanaf 1 september een grote bus in op lijn 463 (Bolestein). Ook zal de dienstregeling van lijnen 461 (Zuidas) en 464 (Novotel-Boelelaan/Klencke) naar verwachting vanaf dinsdag 8 september weer worden hervat met een zogenaamde midi-bus, waarbij goede natuurlijke ventilatie wel mogelijk is. De bus op deze lijnen rijdt dan weer de normale dienstregeling.

Lijn 465 VUmc vervalt voorlopig, maar reizigers hebben een goed alternatief met lijn 62.

GVB hoopt zo snel mogelijk de dienstregeling met de vertrouwde Gelderlandpleinbusjes weer op te kunnen pakken.

© GVB october 2020