Lijnnummering

De nieuwe dienstregeling is 22 juli van start gegaan. Ongeveer de helft van alle lijnen en nummers blijft gelijk, voor de andere helft van de bussen en trams geldt dat zij per 22 juli een ander lijnnummer hebben gekregen of (deels) een andere route rijden.

Historische verandering

22 juli 2018 was de start van de nieuwe dienstregeling; op deze dag is bovendien de Noord/Zuidlijn in gebruik genomen. Gelijktijdig voltrok zich een historische verandering, omdat op dezelfde dag het nieuwe openbaarvervoersnetwerk voor Amsterdam en de regio is ingegaan. Er is extra rekening gehouden met toegankelijkheid van de haltes, het bevorderen van overstap-comfort en de begeleiding van ouderen en gehandicapten.

Noodzaak en weemoed

Bij reizigers én GVB-bestuurders maken de lijnnummers en de kleuren van de trams veel los. Zo ook bij Arnold, hij reed al 30 jaar op tramlijn 10: “Als je al zo lang op een lijn zit, is dat bekend en vertrouwd. Tuurlijk is het dan jammer dat het verandert, het maakt mij een beetje weemoedig. Toch begrijp ik de noodzaak van de veranderingen. De stad groeit zo hard, dat los je niet meer op met extra trams. Ik verwacht dat de Noord/Zuidlijn, en de aanpassingen in de lijnen ‘boven de grond’ uiteindelijk goed zullen uitpakken.”

De kleurrijke lijnen van GVB

Naast andere lijnnummers en routes, zijn er ook andere kleuren bijgekomen in het GVB-vervoernetwerk. De historie van de kleuren reikt terug tot ver vóór 1900. Oude paardentrams (omnibussen) reden rond met twee lantaarns en gekleurde vlakken om de herkenbaarheid te vergroten. Op de ene lantaarn was het nummer te zien en op de andere de lijnkleur. De kleuren hadden nog een ander voordeel: begin vorige eeuw waren er veel mensen die niet konden lezen. Het herkennen van kleuren maakte dat mensen dan toch de juiste lijn wisten te vinden naar hun bestemming.

 

© GVB october 2020