GVB en Connexxion gaan 15 mbo-leerlingen klaarstomen om als buschauffeur aan de slag te gaan. Eric Bavelaar van Connexxion: “Dit is uniek. Nog nooit eerder hebben twee ov-bedrijven en een mbo-school de handen ineengeslagen om samen jong talent een praktijkgerichte opleiding aan te bieden en ze ook meteen een kans geven om na de opleiding door te stromen naar een vast contract.” Herman Kobes, ov-docent aan het ROC Twente en zelf ook nog regelmatig nog op de bus te vinden, vult aan: “Wij zijn enorm trots om op deze wijze onze bijdrage te leveren. Door onze jarenlange ervaring als ov-opleider hebben we de kennis in huis om straks sociaalvaardige en vakbekwame buschauffeurs af te leveren.”
Creatiever werven
Het is voor ov-bedrijven steeds lastiger om goede buschauffeurs te vinden, daarom worden werkgevers gedwongen om buiten de bestaande kaders te denken. Debby Woesthuis, vervoermanager Bus bij GVB: “Zowel Connexxion als GVB doen al het mogelijke om nieuwe buschauffeurs te werven, maar het is een krappe markt. We werven via beurzen, social media, gaan langs op scholen, bieden stages aan, maar een eigen opleiding hadden we allebei nog niet. Het is een unieke kans voor alle partijen. De leerlingen kunnen werkervaring opdoen én een opleiding volgen met kans op een contract. Wij binden op die manier al in een heel vroeg stadium jong talent aan ons dat heel bewust voor het vak van buschauffeur kiest.”
Vaste baan
De bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) staat in het teken van het behalen van het busrijbewijs en het mbo-diploma niveau 2. Het gaat om een BBL-contract van 20 uur per week vier dagen leren/werken één dag school. Het aantal uren bouwt naarmate het traject vordert op naar een contract van 32 uur. Tijdens het eenjarig opleidingstraject maken de leerlingen al meteen kennis met het vervoeren van reizigers. Als kers op de taart kunnen ze na het succesvol afronden van de opleiding doorstromen naar een vaste baan als buschauffeur binnen GVB of Connexxion.