Filmen en fotograferen

Aanvragen film/foto toestemming

Stations, haltes en materieel zijn een gewild decor voor foto- en filmopnamen. Voor filmen en fotograferen op onze locaties is schriftelijke toestemming nodig.

Door onderbezetting tijdens de vakantieperiode, kunnen we momenteel helaas geen foto- en filmverzoeken in behandeling nemen. Vanaf maandag 12 augustus is het weer mogelijk via deze pagina verzoeken in te dienen.

Stations, haltes en materieel van GVB vormen een gewild decor voor foto- en filmopnamen. Voor filmen en fotograferen op onze locaties is schriftelijke toestemming nodig.

Wij doen er alles aan om zoveel mogelijk commerciƫle en particuliere film- en fotoverzoeken te honoreren. Daar waar het kan, werken wij onder onze voorwaarden graag mee.

Voorwaarden

  • Mensen en materieel moeten beschikbaar zijn.
  • Het filmen/fotograferen mag niet te veel impact hebben op de dienstuitvoering.
  • Er is voldoende tijd voor ons om een en ander te organiseren en/of te begeleiden.
  • De aanvraag moet passen binnen de regels en voorschriften van veiligheid van reizigers en medewerkers.
  • Het filmen of fotograferen respecteert de privacy van reizigers en medewerkers.
  • Wanneer je een verzoek indient voor filmen of fotograferen, houd dan rekening met een reactietijd van maximaal 5 werkdagen.
  • De organisatie van grote projecten neemt vaak meer tijd in beslag dan de standaard behandeltermijn van 5 werkdagen.

Aanvragen foto- of filmtoestemming

Dien vanaf 11 augustus een verzoek in en maak dan vooraf een keuze uit Commercieel/Professioneel of Studie/Non-profit/Kunst & Cultuur.

Tarieven

Aan de medewerking van GVB aan commerciƫle, professionele en grote projecten zijn kosten verbonden. Op basis van de aanvraag brengen we een offerte uit.
Hier vind je de indicatieve tarieven.

Gedeelde stations

Wanneer je wilt fotograferen of filmen op een station dat gedeeld wordt door GVB en NS, is meestal ook toestemming nodig van de NS. Meer informatie over filmen en fotograferen bij de NS vind je op de website van NS.

Gedeelde stations zijn: Amsterdam Centraal, Amstelstation, Duivendrecht, Holendrecht, Diemen-Zuid, Lelylaan, RAI, Sloterdijk en Zuid.

Wanneer geen toestemming nodig

Voor opnamen op de openbare weg, zoals een tram- of bushalte, heb je geen toestemming nodig van GVB.

Let op:
Op grond van onder meer het recht op de persoonlijke levenssfeer en het portretrecht mogen reizigers en GVB-medewerkers in beginsel niet zonder hun toestemming vooraf, herkenbaar in beeld worden gebracht of afgebeeld in een publicatie of reportage.

© GVB july 2024