Terwijl veel mensen aan het bedenken zijn waar ze hun eerste oranjebittertje wegtikken, of wat hun grammofoonplaten opleveren tijdens de vrijmarkt, zijn ze bij GVB met hele andere zaken bezig. Reden: het openbaar vervoer moet ook op Koningsdag gewoon rijden en varen. Hans Bakker, verkeersspecialist bij GVB, vertelt hoe hun feestdag eruitziet.
“Of we hier erg druk mee zijn?”, vraagt Hans, licht geamuseerd. “Haha, nee hoor. Rond kerst waren we druk! Op 27 december hebben we toen, samen met de Politie, de Brandweer, de provincie, NS en de gemeente, het draaiboek voor deze Koningsdag goedgekeurd. Al in 2018 zijn alle vergunningen voor de verschillende werkzaamheden en feesten aangevraagd, zodat je weet waar de grote drukte is en je daarop kunt anticiperen. As we nu nog druk aan het draaiboek zouden werken, zouden we niet goed bezig zijn. En bovendien hebben we vaker met dit bijltje gehakt.”
We wensen jou een fantastische Koningsdag 🧡 pic.twitter.com/E5LAJH7lWV
— Gemeente Amsterdam (@AmsterdamNL) April 26, 2019
Geen grote incidenten
Hans weet waar hij over praat. Al meer dan 27 jaar is hij bij alle grote events medeverantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Amsterdam. In al die jaren is er nooit een groot incident geweest. Hans: “Alles wordt ook steeds strakker georganiseerd en de samenwerking tussen de verantwoordelijke partijen is alleen maar aangescherpt. Ook iedereen op de vloer ‘staat aan’, misschien nog wel meer dan normaal. De meeste incidenten vinden ook juist niet op dit soort feestdagen plaats, maar op ‘normale’ dagen.”
Volle kracht
Hans vervolgt: “Hoe dat komt? Er is tijdens Koningsdag natuurlijk zoveel volk op de voet, al dan niet met wat alcohol op, waardoor onze trambestuurders en buschauffeurs zeer voorzichtig en minder hard rijden. Ook de verkeersleiding is op dit soort dagen uiteraard op volle kracht aanwezig en zit klaar om onder andere te kijken waar er opstoppingen en incidenten zijn, zodat ze meteen kunnen ingrijpen. Zij staan ook weer in verbinding met de Politie en de NS en houden elkaar gedurende de hele dag op de hoogte. Door zo goed voorbereid te zijn, houd je de boel voor een groot deel onder controle.”
Voor het eerst OV in centrum
Wat wel bijzonder is, is dat dit de eerste Koningsdag ooit wordt dat er openbaar vervoer in het centrum rijdt. Of, beter geformuleerd, onder de stad. Hans: “Met de Noord/Zuidlijn kun je nu natuurlijk hartstikke snel de hele stad bezoeken. Net als voorgaande jaren rijden er namelijk wel trams, maar met een aangepaste route en om het centrum heen. Maar voor de mensen die graag even snel van bijvoorbeeld CS naar het Rokin willen, biedt de Noord/Zuidlijn, ook op Koningsdag, – om de 6 minuten – uitkomst.”
Andere scenario’s
Mooi natuurlijk, maar Hans vertelt dat de Noord/Zuidlijn wel voor andere scenario’s zorgde en soms een beroep deed op vooral wat financiële veerkracht van eventorganisators. “Bij het Europaplein bijvoorbeeld. Hier wordt ieder jaar een groot feest gehouden, maar voorheen was er hier nog geen geopend station. Ons eerste belang als GVB is natuurlijk dat dit station ook op Koningsdag makkelijk te bereiken is, op een veilige manier. De organisator van dit feestje – waar tienduizenden bezoekers op afkomen – moet dus flink wat extra hekken plaatsen zodat het station makkelijk toegankelijk is.”
Meer pontjes
Zijn er deze Koningsdag nog meer zaken anders dan anders geregeld? Hans: “Er zullen meer veren varen tussen CS, Noord en NDSM. Afgelopen jaren is er al een ontwikkeling aan de gang waarbij veel grote feesten zich niet meer in het centrum afspelen, maar bewust aan de rand gehouden worden. Daar moet je als vervoersbedrijf rekening mee houden en dat doen we dus door bijvoorbeeld meer veren te laten varen richting NDSM, waar een aantal grote feesten plaatsvinden.”
Strak georganiseerd
Hans zit op Koningsdag zelf overigens, met de voetjes omhoog, in Callantsoog. ”Haha, ja verschil moet er wezen hè. Weet je, alles is zo goed en strak georganiseerd, dat komt helemaal goed. Maar, dat moet ik wel eerlijk zeggen, ik ben op Koningsdag en de dagen ervoor en erna, wel te bereiken. En ik word ook echt wel op de hoogte gehouden; ik hoor het meteen als het niet goed gaat, of juist als het wel allemaal volgens plan verloopt. Maar zorgen maken, dat doe ik niet. Er zit op zaterdag een supergoed en professioneel team klaar, dat alles in goede banen zal leiden.”
Wil je weten hoe het openbaar vervoer van GVB op Koningsdag rijdt, en de avond ervoor? Kijk dan hier. Alvast veel plezier!
Dit artikel verscheen eveneens op wijnemenjemee.nl