GVB heeft een eigen rijschool geopend om buschauffeurs op te leiden
Leesduur 2 minuten

GVB opent eigen bus-rijschool

GVB heeft vorige week een eigen rijschool geopend om zelf buschauffeurs op te leiden. Vervoermanager Bus, Rutger van Hooff is ontzettend trots: “We hebben met zijn allen ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Normaal gesproken hebben buschauffeurs al de juiste rijopleiding gehad als ze bij ons komen. Dan hebben ze bijvoorbeeld een opleiding tot touringcarchauffeur gevolgd. Of ze hebben alleen rijbewijs B en dan volgden ze een rijopleiding bij een externe opleider. Nu hoeft dat dus niet meer.”

Dynamiek van de stad in de bus-opleiding

Het in huis opleiden van buschauffeurs brengt veel voordelen met zich mee. Rutger: “De belangrijkste reden voor ons om dit op te zetten is dat we nu binnen twee maanden een buschauffeur kunnen opleiden in plaats van vier maanden. Een ander voordeel is dat buschauffeurs gelijk de dynamiek van het Amsterdamse verkeer in hun opleiding meekrijgen. Dat krijgen ze niet mee als ze extern of als touringcarchauffeur zijn opgeleid. Amsterdam is prachtig, maar ook ontzettend uitdagend om als buschauffeur doorheen te rijden. Verkeer van links en rechts, smalle straatjes.”

Bussen ombouwen tot les-bus

Naast lesprogramma’s schrijven moesten er ook twee bussen omgebouwd worden tot les-bus. “Omdat buschauffeurs eerst extern een opleiding tot buschauffeur volgden hadden we geen eigen lesbussen. Er moest een extra rempedaal ingebouwd worden, een cruise control en een tachograaf. De bussen zijn zodanig aangepast dat ze ook weer omgebouwd kunnen worden tot reguliere bus.”

Meld je aan voor dit najaar!

Inmiddels zijn de eerste leerlingen gestart, maar voor de klas die dit najaar start zoeken we nog mensen. Rutger: “We zijn altijd op zoek naar goede, gemotiveerde mensen. Dus heb je rijbewijs B, vind je het uitdagend om met een bus door het Amsterdamse verkeer te rijden en héel Amsterdam in je bus te hebben, reageer dan via deze link op de vacature bij Olympia. En dan zien we je hopelijk in het najaar in de GVB Rijschool.”

© GVB july 2024