Leesduur Minder dan een minuut

GVB start grote vervangingsoperatie metrosporen

De komende jaren vinden grote werkzaamheden plaats op metrotracé Spaklerweg – Overamstel – RAI. Het gaat om levensduur verlengend onderhoud én het volledig vervangen van het spoor en aanverwante infra. Het gaat onder meer om:

  • 2x 3200 meter spoor compleet vernieuwen
  • 2x 3200 meter stroomrailconstructie vernieuwen
  • Vervangen van het ballastbed en circa 8500 m3 ballast af- en aanvoeren
  • 2 wissels vernieuwen inclusief aansluitende sporen
  • levensduur verlengend onderhoud toepassen in 3 wissels door het vervangen van houten wisselliggers door nieuwe kunststof exemplaren

Werk tijdens werk

De eerste fase van het werk is inmiddels gestart door VolkerRail. Daarbij maken we gebruik van de al geplande buitendienststelling die nodig zijn voor Zuidas Doc. Werk tijdens werk dus. Zo voorkomen we extra hinder voor de reizigers.  Het gaat voor nu om het vervangen van houten wissel- en dwarsliggers voor kunststof exemplaren en het saneren van in onbruik geraakte kabels en leidingen nabij station Spaklerweg. Ook vinden aanpassingen in de elektrische installaties plaats en aan kabels en leidingen.

Bouwteam

We werken voor dit grote project samen in een bouwteam met VolkerRail. Samen met het team werken we aan een uitvoeringsontwerp. We verwachten is het totale werk in de zomer van 2026 gereed is.

© GVB october 2024