Datum 8 March 2018
Leesduur 3 minuten

Het Serviceteam is je ook van dienst op de Noord/Zuidlijn

Dit interview delen

Vragen over kaartjes, alternatieve reisroutes, hulp bij grote drukte? Het Serviceteam Vervoer (STV) van GVB staat klaar. Ook straks op de Noord/Zuidlijn. Opleidingen zijn in volle gang en we hebben tijdelijk extra collega’s. De voorbereidingen zijn nu een jaar aan de gang. “Ons werk is op de Noord/Zuidlijnstations nagenoeg hetzelfde als op de huidige metrostations,” vertelt manager van STV Willem Kaandorp.

Zeven extra stations

“We reizen onder andere straks rond langs de stations als gastvrouwen en – heren en verlenen service aan reizigers. We openen en sluiten de stations. En we assisteren bijvoorbeeld bij grote evenementen of ontruimingen. Het grootste verschil? Dat doen we straks op zeven extra metrostations. Ook hebben we nu met perrons op verschillende verdiepingen te maken, zoals station De Pijp.”

Vroeg opgeleid, goed gedaan

Willem: “Maar het is natuurlijk spannend omdat alles nieuw is en er zijn toch een aantal dingen anders. Sinds een jaar bereiden we ons voor met (tijdelijke) extra collega’s, extra opleidingen en het regelen van huisvesting op alle stations. Nu krijgen alle collega’s les in de noodplannen van de nieuwe lijn. Ze leren waar alle nooduitgangen zijn en hoe ze de specifieke stations ontruimen. Daarvoor gaan ze in groepen met een instructeur van GVB alle stations af. Vanaf mei begint de zelfstudie van het lijnennet: alle STV’ers moeten de overstapmogelijkheden van metro naar bussen, trams en veren kennen.”

Extra mensen

Ook het aantal collega’s is uitgebreid. Willem: “Net als op de bestaande ondergrondse stations staan straks op de vijf nieuwe ondergrondse stations inhuurcollega’s om extra service te bieden. Zij blijven dat permanent doen, maar in de aanloop naar de Noord/Zuidlijn is ook ons promoteam actief. Dit zijn twaalf tijdelijke collega’s die met onze vaste STV’ers op strategische plekken reizigers vast voorbereiden op de komst van de Noord/Zuidlijn. Dat doen ze ook nog enkele weken als de lijn rijdt.”

Ambacht uitgetest

Maar eerst assisteert het promoteam met onze vaste STV’ers nog tijdens onze testritten met testreizigers die in april starten. “Dan doen we wat we normaal zouden doen: stations openen en sluiten en rondreizen om reizigers van dienst te zijn,” vertelt Willem. “Dan moet blijken of alles van de opleidingen goed is blijven hangen. Ook een interessante test voor ons is het ontruimen van grote groepen mensen. Door de ligging van deze nieuwe stations is dat toch net weer anders dan we gewend zijn. Hetzelfde geldt voor het in goede banen leiden van veel reizigers op bijvoorbeeld station Europaplein dat bij de RAI ligt.”

Een feestje

Willem: “Spannend dus, maar we hebben er zin in. En ik zeg ook altijd tegen iedereen: het is een feestje dat we hieraan mee mogen doen.”

“Dit gebeurt je maar een keer in je leven, wie maakt zoiets nou mee?”

© GVB may 2024