Pridetram met Melanie van der Horst, Claudia Zuiderwijk, Michael de Ruiter, Wilko Mol en Sederginne, Patty PamPam en Miss Fucksia. Foto: Bart van Leersum.
Leesduur 3 minuten

In het openbaar vervoer in Amsterdam en de regio is iedereen welkom!

Ook dit jaar rijden er in Amsterdam en de regio een prachtig bestickerde tram en twee prachtig bestickerde bussen in de kleuren van de progress vlag, de vlag die nadruk legt op inclusiviteit en progressie binnen de LHBTIQ+ gemeenschap. De boodschap is duidelijk: iedereen is welkom in het openbaar vervoer. Nu, in deze twee weken van Queer & Pride Amsterdam, maar ook de rest van het jaar. Melanie van der Horst, wethouder Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit en voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam: “Iedereen is welkom in het openbaar vervoer. Dat laten de Vervoerregio, GVB, Connexxion en EBS ook letterlijk zien met deze Pridevoertuigen. We willen en hopen dat iedereen zich veilig en welkom voelt in bus, tram, metro en op de pont.” Omstanders reageerden positief op de actie. “Dit is een mooie actie waar het enthousiasme van af spat. Goed dat dit georganiseerd wordt”, aldus een omstander.

Reiziger én medewerker welkom

De boodschap Everyone is welcome here staat niet alleen op de volledig bestickerde tram en bussen, maar ook op zo’n 400 andere voertuigen van de drie vervoerders samen. Daarmee dragen de vervoerders hun boodschap uit in heel de regio. En de boodschap is bedoeld voor zowel reiziger als medewerker. Bij de drie vervoerders zijn ook alle medewerkers meer dan welkom. “Bij GVB werkt een prachtige diversiteit aan mensen. Dat heeft voor ons een enorme waarde. Het creëren van een inclusieve cultuur vinden we dan ook heel belangrijk. Helaas is er in de maatschappij nog steeds sprake van onbewuste exclusie en intolerantie. Als werkgever moet je dus actief en bewust werken aan die inclusieve en veilige cultuur binnen je organisatie, zodat iedereen zichzelf kan zijn”, aldus Claudia Zuiderwijk, directeur van GVB. CEO van EBS Wilko Mol: “EBS heeft als motto ‘voor, door en met mensen’ en dat sluit volledig aan op de boodschap van de Pride dit jaar. Als vervoerder zijn we er altijd voor iedereen. Ook naar onze medewerkers dragen we de boodschap uit dat iedereen erbij hoort. We vinden het daarom belangrijk om deel uit te maken van deze prachtige actie.”

Een heel jaar lang rijden

De tram en bussen gaan het komende jaar door heel Amsterdam en de regio rijden. Zodat de boodschap dat iedereen welkom is niet alleen tijdens Queer & Pride Amsterdam zichtbaar is, maar het hele jaar door. Michael de Ruiter, COO van Connexxion: “We zetten de bus telkens op wisselende lijnen in, zodat die telkens op een andere plaats te zien is. Zo verspreiden we de boodschap steeds in een ander stukje regio. We laten heel het jaar door weten dat iedereen, of je nu in het ov werkt of reist, zich thuis kan voelen.”

Uitzondering

In de Vervoerregio Amsterdam mag slechts een bepaald percentage van de bussen en trams rondrijden met een reclameboodschap erop bestickerd. “Alleen, dit is natuurlijk geen reclame, maar een boodschap die de vervoerders gezamenlijk willen uitdragen”, vertelt Anna, voorzitter van het campagneteam waar de Vervoerregio Amsterdam en de vervoerders inzitten. Daarom is er een uitzondering gemaakt voor de bestickering van de tram en bussen. Anna: “Als Vervoerregio staan we pal achter de boodschap. Het was daarom niet meer dan logisch dat we een uitzondering maakten voor deze voertuigen. Ook wij willen dat iedereen zich thuis voelt in het ov in onze regio.”

Foto credits: Bart van Leersum

© GVB july 2024