Leesduur 2 minuten

Kunstwerk Groeten uit de Nieuwmarkt terug waar het hoort

Ruim tien jaar na het verwijderen ervan, is het kunstwerk Groeten uit de Nieuwmarkt hersteld. Afgelopen week is het teruggeplaatst in metrostation Nieuwmarkt. Een historisch en waardevol moment voor Bert Griepink, een van de oorspronkelijke kunstenaars die ook betrokken was bij de terugplaatsing. Maar ook voor de buurt die roerige tijden heeft gekend in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Drieluik over de rellen

Groeten uit de Nieuwmarkt bestaat uit vier drieluiken met gebroken spiegels en fotocollages. Het laat een beeld van de Amsterdamse geschiedenis zien. Ook de rellen rond de aanleg van de Oostlijn komen aan bod. De oorspronkelijke collages zijn ooit ontworpen en uitgevoerd door de kunstenaren Roel van de Ende, Louis van Gasteren, Bert Griepink en Jan Sierhuis. Aan het begin van deze eeuw raakten de foto’s onherstelbaar beschadigd door grafitti en het aanbrengen van veiligheidsmaatregelen in de ondergrondse stations. Omdat niet alle oude negatieven nog voor een reproductie bruikbaar waren, stelde Griepink de fotocollages opnieuw samen. Griepink voegde wel een aantal vergelijkbare foto’s toe. Hierdoor zijn de nieuwe collages grotendeels gelijk aan de oude. Deze nieuwe collages zijn deze week opnieuw geplaatst.

Historische waarde

Het kunstwerk maakt deel uit van een collectief werk waarmee een groep kunstenaars de geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt wilde uitdrukken. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw vierde de ‘happenings-, environments- en assemblagekunst’ hoogtij. Vooral in Amsterdam had deze kunstvorm een stevige linkspolitieke lading. Veel maatschappijkritische kunst uit die periode is verdwenen, maar het ‘ensemble’ in metrostation Nieuwmarkt is er gelukkig nog.

Naast Groeten uit de Nieuwmarkt zijn in metrostation Nieuwmarkt nog twee andere kunstwerken gemaakt. Tine Hofman maakte het kunstwerk Wonen is geen gunst maar een recht. De enorme slopersbal tegen een afbrokkelende muur is een kunstwerk van schilder Jan Sierhuis. Het staat symbool voor de sloop van huizen voor de aanleg van de Oostlijn.

Red de metrokunst

Toen bij de renovatie van de metrostations de kunst dreigde te verdwijnen, richten in 2011 buurtbewoners de actiegroep Red de metrokunst op. Mede dankzij deze groep bewoners is de kunst behouden. Kunstenaar Bert Griepink heeft een creatieve invulling gegeven aan de fotocollages.

© GVB november 2024