Het stroomnet loopt op veel plekken in Nederland tegen de grenzen aan. Hierdoor komen bedrijven en organisaties die een (zwaardere) elektriciteitsaansluiting willen op een wachtlijst. OV-bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontlasten van het stroomnet. Maandag 31 maart hebben GVB, andere OV-partijen, rijksoverheid en netbeheerders afspraken gemaakt hoe de OV-sector de drukte op het stroomnet tegen kan gaan en toch kan blijven groeien. Een goede zaak! Ook wij werken hier actief aan mee door slim energie te hergebruiken en het onderdeel te maken van onze reguliere bedrijfsvoering.
Hergebruik remenergie metro
Op 4 locaties komen ‘recuperatie-units’ om remenergie van metro’s terug te winnen. Zo hergebruiken we energie binnen ons eigen systeem. Naar verwachting is de eerste locatie eind 2025 operationeel. Daarnaast doen we in Amsterdam-Noord een pilot met het opladen van elektrische bussen met (rem)energie van de Noord/Zuidlijnmetro. Dit is naar verwachting in 2026 operationeel. Verder ontwikkelen we op onze Techniek hoofdlocatie in Diemen een energie-hub in samenwerking met Hogeschool van Amsterdam en de Haagse Hogeschool. In deze energiehub onderzoeken we hoe laadpunten voor auto’s en zonnepanelen gekoppeld kunnen worden aan het tractienet van de metro, om zo nieuwe toepassingen en mogelijkheden voor efficiënter energiegebruik te verkennen.
Deelnemende partijen
Het akkoord is ondertekend door de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Klimaat en Groene Groei, DOVA, EBS, Gemeente Arnhem en Utrecht, GVB, HTM, Keolis, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, Netbeheer Nederland, NS, ProRail, Provincie Utrecht, Qbuzz, RET en Vervoerregio Amsterdam.
Lees hier het gezamenlijke persbericht.
Fotobijschrift: Directeur Techniek Paul Carstens tekent namens GVB het akkoord.
