Nasir Higazi wacht Lisa, Diaz en Iris al op en verwelkomt hen. Foto: Gé Dubbelman
Leesduur 3 minuten

Broodjes van de Noord/Zuidlijn op reis

20.472 pistoletjes hebben we gesmeerd voor onze testreizigers, wat overbleef gooiden we niet weg. Cateraar Lisa’s Liefde wist na elke testrit weer een goed doel te vinden, waar de broodjes enthousiast werden ontvangen: De Soepbus van het Leger des Heils en Blaka Watra van de Regenboog Groep. We liepen een keer met haar mee.

Een grote ijzeren kar volgeladen met dozen ratelt door de Kathedraal, de grote hal van Noord/Zuidlijnstation CS. In de dozen hebben cateraar Lisa Diephuis en haar medewerkers al het overgebleven eten van de testrit van die dag gestopt.

Lisa en Iris onderweg van Centraal Station naar Blaka Watra. Foto: Gé Dubbelman.

Blaka Watra van de Regenboog Groep

“Vandaag gaan we naar inloophuis Blaka Watra (Zwart Water in het Surinaams) vlakbij Centraal Station,” vertelt Lisa. Hier kunnen dak- en thuislozen overdag terecht voor onder andere ontspanning, een hap eten en schone kleding. In de zomer zijn hier dagelijks 120 bezoekers, in de winter wel 150.

In de stad worden ze door omstanders geholpen. Foto: Gé Dubbelman.

Van Noord/Zuidlijn naar hartje stad

Samen met medewerkers Iris en Diaz duwt Lisa de kar vanaf Centraal Station door hartje stad naar het inloophuis. Op meerdere plekken worden ze geholpen door omstanders. Huismeester (en Amsterdammer van het Jaar 2016) Nasir Higazi staat buiten te wachten en verwelkomt Lisa en haar collega’s hartelijk. In het huis zitten de bezoekers relaxed aan de verschillende tafels en ze kijken geïnteresseerd op als Lisa met haar groep de dozen met pistoletjes, appels, yoghurtdrink en mueslirepen binnen komt dragen. Nasir: “Mensen vinden het echt lekker, het komt altijd op.”

Lisa van Lisa's liefde bij Blaka Watra

Nasir Higazi wacht Lisa, Diaz en Iris al op en verwelkomt hen. Foto: Gé Dubbelman

Door de hele stad verspreid

De Regenboog Groep maakt ook niet alleen de bewoners van Blaka Watra blij met het eten, het wordt verspreid over de zeven andere inloophuizen die ze in de stad hebben. “Wij smeren zelf wel broodjes, en krijgen van het nabijgelegen Ibishotel het overgebleven ontbijt,” vertelt coördinator Peggy Fernandes Mendes. “Maar je ziet dat jullie eten voor veel mensen een extraatje is. Voor hen zijn het luxe broodjes die netjes zijn verpakt en er zit een appeltje bij. Veel bezoekers nemen het mee als ze de straat weer opgaan, voor later.”

Medewerkers Renske en Daphne pakken de pakketten uit. Foto: Gé Dubbelman.

Samenleven

Bezoeker Alexander heeft nog geen van de broodjes geprobeerd. “Maar dat ga ik wel doen hoor,” lacht hij. “Ik vind het goed dat dat hier wordt gebracht en dat GVB zo de daklozen van Amsterdam helpt. Dat is nou samenleven.” Bezoeker Patrick staat in de keuken bij de broodjes en merkt op: “Veel mensen hebben helemaal niks te eten, dus dit is hartstikke goed.” Of hij zelf ook zo een broodje neemt? “Nee, helaas, ik heb diabetes dus ik moet goed opletten met wat ik eet.”

Bewoner Patrick Poitier helpt ook een handje in de keuken. Foto: Gé Dubbelman.

Elkaar helpen

Terwijl een deel van de broodjes onder de bezoekers wordt verdeeld, laat Nasir ons uit. “Wij willen ook graag wat terugdoen,” sluit hij af. “Binnenkort hopen we alle betrokken GVB’ers mee te nemen op een rondleiding door de stad die wordt gegeven door een dakloze. Zo help je elkaar!”

© GVB september 2024