Leesduur 2 minuten

Colin ontwerpt wenskaart GVB

Colin Huigen heeft niet alleen een groot talent voor schilderen, maar ook een passie voor het OV. En soms vloeien die moeiteloos en kleurrijk in elkaar over. Colin heeft ook autisme en een licht verstandelijke beperking. En daar is hij naar eigen zeggen trots op. “Want wat is nou eigenlijk een beperking?” glimlacht hij breed. “Ik ben trots op wie ik ben en wat ik kan”.

Wenskaart

Twee jaar geleden liep Colin een dagje met ons mee als gastconducteur. Dat hebben onze reizigers geweten. Het was een inspirerende dag vol blijdschap en zonneschijn; iedereen verliet de tram met een glimlach. Een effect wat hij ook bereikt met zijn kleurige kunstwerken. Vrolijke zoekplaatjes waar je steeds opnieuw iets in ontdekt. Colin mailde ons na zijn conducteursavontuur met enige regelmaat wat voorbeelden van zijn werk. Zo ontstond het idee om hem te vragen voor het ontwerp van de eindejaarswenskaart van GVB.

Plezier

Hubert Verhulst is de begeleider van Colin bij Phila del Art, onderdeel van de stichting Philadelphia. In de afgelopen twee maanden werkte hij samen met Colin aan het schilderij dat inmiddels in digitale vorm als wenskaart van GVB wordt gebruikt. Colin: “Ik heb zoveel plezier gehad tijdens het schilderen. Ik was niet te stoppen, ik ging als een speer. Alle voertuigen komen terug in het schilderij, en natuurlijk ook het GVBeestje. Maar ook typische Amsterdamse dingen zoals de Pride-vlag, de Amsterdammertjes, grachtenhuizen en tulpen. Ik heb trouwens allemaal nieuwe dingen ontdekt aan het Centraal Station tijdens het schilderen. Een openbaring!“

Spanning

Hubert: “Mijn bijdrage was vooral om de spanning bij Colin weg te nemen. Door het hele proces achter de schermen te regelen en ook de deadline in de gaten te houden, kon Colin zich concentreren op het creatieve aspect. GVB belt niet elke dag voor een kunstopdracht en met die spanning moest Colin eigenlijk niet te veel bezig zijn.”

Verbinding

Onlangs kwamen Colin en Hubert het originele kunstwerk aanbieden aan Claudia Zuiderwijk. En ook zij was enorm enthousiast. “Ik word hier zo blij van! Dit schilderij vertegenwoordigt alles wat wij onze reizigers, onze medewerkers en onze relaties toewensen voor het komende jaar. Optimisme, verbinding en saamhorigheid. En trots op de stad waar we het voor mogen doen.”

De vergoeding voor het kunstwerk komt ten goede aan stichting Philadelphia en aan hun dependance in Amsterdam Zij aan Zij.

© GVB may 2024