Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 4 minuten

De kinderen van de Noord/Zuidlijn

Ze zijn klein, ze zijn het meest enthousiast van iedereen en hun hesjes en lintjes zijn net iets te groot voor ze. Het zijn de kinderen die meetesten op de Noord/Zuidlijn. Ze reizen van de hoogste roltrap van de Benelux, naar het smalste station van de Noord/Zuidlijn tot de mooiste plaatjes op station Rokin.

‘De metro is leuk omdat hij heel snel is’

Foto: Gé Dubbelman.

Michaël (7) staat met zijn vader op Centraal Station klaar om te starten met zijn testrit: “Ik was op de Open Dag en daar deelde een man briefjes uit met ‘Kom testen op de Noord/Zuidlijn.’ Daarom heb ik me aangemeld. Met mijn vader. Rokin vind ik het mooiste van allemaal. Vooral het plaatje dat op een draak leek. Nu wil ik alle stations zien. Ik vind ook de metro heel erg leuk, omdat hij ondergronds is en heel snel rijdt.”

‘Hij houdt van alles dat rijdt’

Foto: Gé Dubbelman

Jeremy (7) en Quinty (14) uit Almere hebben er met hun ouders en oom een familie-uitje van gemaakt. Quinty: “Jeremy houdt van alles wat rijdt. Onze ouders werken allebei bij GVB, op de bus en op de metro, en hij rijdt ook vaak mee.” Jeremy stuitert ondertussen door de metro en stapt met zijn familie uit op station Noord: “Ik heb bijna alle stations al gezien. Maar Noord nu voor het eerst, wat een hoop gekke tekeningen op de vloer!”

‘Het was het waard om vroeg voor op te staan’

Foto: Gé Dubbelman.

Jorien (10) uit Hengelo stond vanochtend om half zes op voor deze testrit: “Het was het waard. Al had mijn broertje Bram (7), die ook van het OV houdt, het er niet voor over. Ik vind de opdrachten die we doen heel gaaf. En volgens mij is de Noord/Zuidlijn sneller dan andere metro’s? Ik vind de lichtjes in de tunnel ook leuk. Op Vijzelgracht heb ik op de langste trap van de Benelux een foto voor Bram gemaakt.”

‘Op zijn vrije dag tourt hij met het OV’

Foto: Gé Dubbelman

Eli (10): “Ik heb op mijn kamer een poster hangen met alle tram-, bus- en metrolijnen zoals ze na 22 juli rijden. Die heb ik van de Klantenservice van GVB gekregen.” Als een echte pro weet Eli ook precies welk station de volgende is. Vader Michaël zit geregeld met Eli in het OV: “Op zijn vrije dagen tourt hij het liefst, we gaan nu al vaak naar Rotterdam om met de metro te reizen. Dat gaan we straks ongetwijfeld ook op de Noord/Zuidlijn doen.”

‘Hoeveel bochten heeft ie?’

Foto: Gé Dubbelman.

Toby (6) zit druk te kletsen met zijn vader op weg naar station Europaplein. “Ik vind het OV heel leuk. Het is tof onder de grond in de metro. Alle stations zijn heel mooi. Bij station De Pijp omhoog vond ik best spannend omdat het zo hoog was. Het fijnste aan de metro vind ik dat het lekker warm is.” Wanneer hij uitstapt bij Europaplein: “Oooh ik vind hem nu al mooi! Ik ben heel enthousiast over de Noord/Zuidlijn. Hoeveel bochten heeft ie eigenlijk?”

‘Ik reis straks met de Noord/Zuidlijn.’

Foto: Gé Dubbelman.

Sidney Joy (12): “Ik woon in Noord en reis straks met de Noord/Zuidlijn naar mijn middelbare school toe. Dat gaat me echt heel veel tijd schelen. Zo een kwartier. Ik vond het heel leuk om alvast te kijken, ik heb al veel stations gezien al moet ik nog langs Noord. Ik vind ook het hesje en het tasje met het lunchpakketje heel erg leuk.”

© GVB july 2024