Tom Middelkoop
Leesduur 2 minuten

Financieel directeur Tom Middelkoop overleden

Op zondag 18 november 2018 is financieel directeur van GVB, Tom Middelkoop, overleden. Tom Middelkoop vormde met Alexandra van Huffelen en Mark Lohmeijer de statutaire directie van GVB en speelde een belangrijke rol in de verzelfstandiging en het op orde brengen van de financiën van het Amsterdamse vervoerbedrijf. Hij trad in juli terug vanwege gezondheidsredenen.

Tom Middelkoop speelde volgens de Raad van Commissarissen en algemeen directeur Alexandra van Huffelen de afgelopen 20 jaar een cruciale rol in de geschiedenis van het bedrijf. Albert Bruins Slot, voorzitter van de Audit Commissie van de RvC van GVB: “Tom Middelkoop was de man die GVB op orde hielp brengen en op eigen benen hielp staan, dat is zijn verdienste geweest”. Van Huffelen: “Tom Middelkoop maakte van GVB een modern en duurzaam vervoerbedrijf dat financieel gezond is. Zijn inzicht en inbreng zijn van grote waarde geweest.”

Loopbaan Tom Middelkoop

Tom Middelkoop was sinds 1998 in dienst bij GVB. Daarvoor werkte hij bij vliegtuigbouwer Fokker. Hij begon als controller bij het trambedrijf, werd na enkele jaren concerncontroller en daarmee het financiële geweten van GVB. Hij bereidde de financiële kant van de verzelfstandiging van het bedrijf per 2007 voor en overzag reorganisaties die meer efficiency en productiviteit brachten. Per 2012 werd hij financieel directeur.

Meer voor minder

Tom Middelkoop maakte het plan de subsidie fors af te bouwen en de bedrijfsvoering te verbeteren, een voorwaarde voor de concessieverlening. Belangrijk daarbij was de opening van de Noord/Zuidlijn en het omvormen van het bovengrondse OV-netwerk. Met een efficiënter OV-netwerk kan GVB meer reizigers met een kortere reistijd vervoeren voor minder.

Aan het roer

Toen de vorige algemeen directeur eind 2013 vertrok, nam Tom Middelkoop een half jaar het roer over tot de komst van Alexandra van Huffelen. Daarnaast bekleedde hij bestuursfuncties bij de Coöperatie Openbaar Vervoerbedrijven, waaronder de OV-chipkaart uitgever Translink valt, en bij de Vereniging van Stedelijke Vervoerbedrijven.

Noord/Zuidlijn

In juni 2018 werd zijn ziekte geconstateerd. Tom Middelkoop was nog aanwezig bij de opening van de Noord/Zuidlijn in juli. Daarna ging het snel slechter met hem. Tom Middelkoop overleed zondag 18 november 2018 in zijn woonplaats Lelystad in bijzijn van zijn vrouw en dochters aan de gevolgen van slokdarmkanker. Hij werd 57 jaar.

© GVB may 2024