Onlangs is Busgarage West overgegaan op stadsverwarming in plaats van het aardgas. In plaats van de oude gasinstallatie voor verwarming is er nu stadswarmte. En voor warm water is er nu een warmtepomp. Met spectaculair resultaat: de energiebesparing op gas bedraagt ruim 70% en gaat €10.000 per jaar schelen! Komend jaar zijn de Garages Noord en Lijnwerkplaats in Diemen aan de beurt.
Maar waarom wil GVB eigenlijk van het gas af? Aardgas is een fossiele brandstof die zorgt voor de uitstoot van CO2, en daarmee bijdraagt aan klimaatverandering. Aardgas heeft nog meer nadelen: de winning in Groningen leidt tot aardbevingen, het gas dat we uit het buitenland inkopen komt voornamelijk uit Rusland. Inmiddels zijn er veel milieuvriendelijke alternatieven om gebouwen te verwarmen.
Heel Nederland
Niet alleen GVB, maar heel Nederland zal uiteindelijk moeten verwarmen, koken en douchen zonder gas. Ook jij thuis zal binnen een jaar of 15 van het gas afgaan, afhankelijk hoe oud je woning is. Nieuwbouw in Amsterdam wordt al niet meer op het aardgasnetwerk aangesloten. De gemeente geeft daarnaast subsidie voor voorlopers die zelf willen verbouwen naar een gasloos huis.
Alternatieven
Wat de alternatieven zijn? Een warmtenetwerk in je wijk, gevoed door restwarmte van bijvoorbeeld de haven. Of elektrisch verwarmen met een warmtepomp en vloerverwarming. Over 15 jaar weten we niet beter, en leven we nog steeds comfortabel.
Meer weten? natuurenmilieu.nl/gasloos/