Graag achter instappen
Leesduur 3 minuten

GVB past dienstregeling aan en extra maatregelen tram en bus

Voor heel Nederland gelden sinds donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De OV-sector, dus ook GVB, wordt door de overheid en het RIVM op de hoogte gehouden van de situatie rondom het coronavirus. De OV-bedrijven trekken hier samen met de branchevereniging OV-NL in op. Als het gaat om maatregelen volgen wij de lijn van de overheid en het RIVM. Zij zijn immers de experts en leidend op dit punt. Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen van de rijksoverheid d.d. 12 maart hebben de OV bedrijven aanvullende maatregelen genomen.

Aangepaste dienstregelingen

De nieuwe maatregelen van de overheid leiden ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik maken van onze bussen, metro’s, trams en veerponten. Daarnaast leidt de aangescherpte definitie voor ziekmeldingen ertoe dat veel meer medewerkers zich preventief ziekmelden. Vanwege deze beide redenen passen wij onze dienstregeling aan en zullen wij met name in de spits met minder voertuigen rijden. GVB monitort het verloop per dag en waar nodig passen we de dienstregeling hierop aan. Informatie over aanpassingen van de dienstregelingen kunt u vinden op www.gvb.nl.

Maatregel; bij de bus achterin instappen

Het maatschappelijk belang van openbaar vervoer is groot. Wij proberen en willen onze reizigers zo lang mogelijk van dienst zijn. Tenslotte vervoeren we ook dagelijks veel reizigers die werkzaam zijn in vitale sectoren. Juist nu is het extra belangrijk dat deze medewerkers kunnen werken. Daarom verzoeken we de reizigers in de bus om via de achterdeur in te stappen én daar in te checken. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten tussen reizigers en buschauffeurs. Ook is het voorste gedeelte van de bussen tijdelijk afgesloten met afzetlint. Door deze maatregel in te voeren proberen we een juiste balans te vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers.

Maatregel tram; deur conducteur dicht

Ook in de tram zijn er wijzigingen voor reizigers. Voor de tramlijnen 5, 6, 19 en 24 (lijnen zonder conducteur) geldt dat reizigers overal kunnen instappen behalve bij de bestuurder. Voor de overige tramlijnen (waar de Combino’s rijden) geldt dat reizigers bij elke deur kunnen instappen, behalve bij de conducteur. De deur van de conducteur wordt alleen geopend voor mindervaliden en mensen met een kinderwagen. Hierdoor verminderen we het aantal contactmomenten voor onze conducteurs. We vragen reizigers vooraf te controleren of er voldoende saldo op hun ov-chipkaart staat. Ook kunnen reizigers vooraf een kaartje kopen bij een van onze kaartautomaten of online. Reizigers dienen te beschikken over een geldig vervoerbewijs en als gebruikelijk in en uit te checken.

Zowel buschauffeurs als trambestuurders verkopen tijdelijk geen vervoersbewijzen meer.

Meer dan 100 personen

We krijgen veel vragen over de maatregel niet meer dan 100 mensen samen op één plek. De overheid heeft mensen opgeroepen thuis te blijven bij geringe gezondheidsklachten. Ook is er opgeroepen tot een periode van sociale onthouding, waarbij er niet meer dan 100 personen op één plek mogen zijn. De regel van 100 personen is van toepassing op evenementen/bijeenkomsten, en geldt niet voor het openbaar vervoer.

Deze maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 6 april. Kijk voor meer informatie op www.rivm.nl of rijksoverheid de laatste informatie.

© GVB may 2024