GVB'er Susan Greb bij de museumtram, die op de laatste dag van lijn 9 ook als die lijn reed, zodat iedereen in stijl afscheid kon nemen. Foto: Grace Dechène.
Leesduur 3 minuten

Herinneringen aan lijn 9: bedankt voor je trouwe dienst!

Wie naar Artis wilde met de tram wist het wel. Dan neem je tram 9. Al sinds 1884 kennen we in Amsterdam lijn 9 als paardentram, in 1903 werd hij elektrisch. Sinds het nieuwe OV-netwerk op 22 juli is ingegaan bestaat hij niet meer. Er werd door vaste GVB-medewerkers van tram 9 op gepaste wijze afscheid genomen van hun geliefde lijn.

Het was een zinderende zomerdag: zaterdag 21 juli. De laatste dag dat lijn 9 nog door Amsterdam reed. Bij hoge uitzondering reed die dag vanaf 18.00 uur ook de museumtram als lijn 9, zodat iedereen die het wilde op gepaste wijze afscheid kon nemen van de historische lijn.

Barbecue en dans

Het team van de lijn kwam in de namiddag samen om de lijn uit te zwaaien. Terwijl ze gezellig met elkaar barbecue’den werden de collega’s begeleid door vrolijke muziek. Ze dansten samen en namen ze afscheid. Dat viel soms best zwaar. Op de dag zelf spreken we een paar collega’s:

Met een gezellige barbecue op het eindpunt in Diemen vierden GVB’ers de laatste dag van lijn 9. Foto: Grace Dechène.

Vrienden voor het leven 

“Ik reed zeven jaar op lijn 9, vanaf 22 juli rij ik op alle lijnen in het OV-netwerk,” vertelt bestuurster Rachel Sommacal. “Ik maak me ook geen zorgen over de andere routes die ik straks ga rijden. Verandering hoort erbij. Ik ken op alle lijnen wel mensen. Al is het wel jammer dat het team van lijn 9 nu uiteenvalt, maar de vrienden die ik hier heb gemaakt raak ik echt niet kwijt door het verdwijnen van lijn 9.

Rachel Sommacal neemt met haar vrienden afscheid van lijn 9. Foto: Grace Dechène.

Band met vaste reizigers

GVB’er Remco de Ridder heeft een dubbel gevoel bij het afscheid. “Het is gezellig, maar het is jammer dat we een nieuwe lijn, een nieuw team en nieuwe reizigers krijgen. Je bouwt toch een band op met je vaste reizigers, ik ga hen erg missen. Maar ik heb ook wel zin om op lijn 14 door Amsterdam te rijden, daar gaan ook meer van mijn collega’s heen.”

Remco doet een dansje met directeur van GVB, Alexandra van Huffelen, die ook afscheid van lijn 9 kwam nemen. Foto: Grace Dechène.

Met pensioen

Oude rot op lijn 9, Jan Callenbach, neemt na 36 jaar op de lijn te hebben gereden afscheid: “Ik ga op lijn 3 rijden en dan in december met pensioen. Lijn 9 is een geweldige lijn die een beetje van mezelf is geworden. Ik ga vooral de reizigers erg missen.”

Druk en toeristisch

Collega Susan Greb rijdt op het hele OV-netwerk in Amsterdam. Vandaag werkt ze toevallig ook op tram 9, een lijn die ze ook hartstikke leuk vindt. “Ik ga nu naar lijn 12 en ben daar wel blij mee. Dat is net als lijn 9 ook een drukke en toeristische lijn, daar hou ik van. Ik help reizigers graag op weg en gelukkig ken ik Amsterdam op mijn duimpje.”

Susan Greb. Foto: Grace Dechène.

Vervanging in het nieuwe OV-netwerk

En wie nu naar Artis wil, kan dat met lijn 14 doen. Die rijdt nu vanaf CS, via onder andere Artis, naar het Flevopark. Wie naar Diemen wil kan lijn 19 nemen, die van Diemen Sniep naar Station Sloterdijk rijdt.

 

© GVB may 2024