Leesduur 2 minuten

Hortus-trambaan in een nieuw groen jasje

De trambaan tegenover de Hortus Botanicus op de Plantage Middenlaan, wordt vernieuwd. GVB-projectleider Antonio van Wijk en zijn team vervangen de trambaan èn het gras op het traject tussen de Nieuwe Herengracht en Plantage Parklaan. De werkzaamheden starten maandag 27 januari en duren tot en met vrijdag 13 maart. Tram 14 hoeft hiervoor niet omgeleid te worden en blijft tijdens het werk zijn eigen route rijden.

Brug, grasbaan en kruising

Antonio: “Op dit traject gaat het tramspoor vanaf de brug over in een trambaan met gras. Ook hebben we de kruising en het bochtenwerk. De verschillende spoorbanen, bochten en kruisingen moeten we zeer nauwkeurig afstellen zodat ze goed op elkaar aansluiten. Dit is precisiewerk. En daar houden we van!”

Ook de grasbaan die er nu ligt, wordt vervangen. “We hebben goed gekeken naar de waterafvoer, het type grond en gras en de manier van inzaaien”, vertelt Antonio. “We hopen dat hiermee de kwaliteit van de grasbaan behouden blijft, ondanks dat er soms (onbedoeld) verkeer overheen rijdt.”

Tram 14 blijft rijden

Tram 14 blijft tijdens de werkzaamheden rijden. Antonio: “Dit betekent dat we overdag de trambaan slopen, het spoor losmaken en alle voorbereidingen treffen, zodat we het spoor in de nacht kunnen vervangen. Het nieuwe spoor moet er weer liggen voordat de eerste tram in de ochtend rijdt.”

Omdat de tram blijft rijden, vervangen we steeds een stukje trambaan. We werken in vakken, waarbij we vanaf de brug en vanaf de kruising naar het midden toewerken – richting de grasbaan. Antonio: “Zo is de kruising na vijf weken alweer vrij voor verkeer.”

Tip: Bekijk de omleidingsroutes voor auto- en vrachtverkeer, fietsers en voetgangers in de bewonersbrief.

Zie gvb.nl/omleidingen informatie over onze actuele omleidingen.

Meer informatie werkzaamheden Plantage Middenlaan

Vanaf dinsdag 28 januari kun je elke dinsdagochtend tussen 08.00 en 09.00 uur bij ons in de bouwkeet (tegenover Plantage Parklaan 16) terecht met vragen en opmerkingen. Vragen kun je ook stellen aan GVB Klantenservice 0900 – 8011 (regulier telefoontarief). Kijk voor informatie op gvb.nl/1280 en houd deze website in de gaten voor updates over deze werkzaamheden!

© GVB april 2024