Over een paar jaar werkt de hele werkplaats digitaal
Leesduur 3 minuten

‘Over een paar jaar is de hele werkplaats digitaal’

Als een monteur een knipperlicht van een tram vervangt, zoekt hij eerst naar de werktekening van dat licht. Dat blijkt in de praktijk soms lastig: tekeningen zijn lastig in de huidige systemen te vinden, of zijn verouderd. Om tijd te winnen en frustratie te voorkomen, komt er een app voor de monteurs waarin zij op een makkelijke en snelle manier de juiste tekening boven tafel kunnen krijgen.

App voor uit- en inbouwen voertuigonderdelen

Randolph Smit en Mark Berntssen zijn teamcoach Configuratiemanagement bij de afdeling Railmaterieel, onderdeel van het grotere project dat de digitalisering van de werkplaats leidt. Met het project wil GVB zowel de IT-processen als het registreren, bijhouden en toegankelijk maken van informatie over trams en metro’s binnen GVB verbeteren. Randolph: ‘In ons onderdeel Configuratiemanagement ontwikkelen we een app, voor het uit- en inbouwen van onderdelen in de voertuigen. Monteurs kunnen hiermee direct aan de slag. We doen dit met name voor kritische onderdelen, zoals remmen. Die kunnen we dan volgen tijdens hun levensduur, zodat we weten in welke staat ze zijn.’ De app bevat plaatjes van alle voertuigen, waarop een monteur kan inzoomen, tot hij bij het onderdeel is dat gerepareerd of vervangen moet worden.

Alles in 1 systeem

Mark werkt vooral aan het goed vastleggen en ontsluiten van alle beschikbare informatie. ‘Die documentatie moet beschikbaar zijn voor de monteurs. We hebben bijvoorbeeld verschillende voertuigen allemaal in verschillende jaren aangeschaft. Daar zijn ook verschillende applicaties bij gekocht om de documentatie te ontsluiten. Die werken lang niet allemaal optimaal, en daarbij we willen we uiteindelijk toe naar 1 toegangsscherm voor alle informatie. Dan weet elke monteur welke weg hij moet afleggen voor de juiste onderdelen om bijvoorbeeld een bepaald knipperlicht te vervangen.’

Digitale werkplaats efficiënter

De wensen van de monteurs worden nauw betrokken bij de ontwikkelingen. De afdeling heeft net de eerste twee workshops georganiseerd om met elkaar tot een ontwerp te komen. ‘Het is een enorm project, maar een olifant eet je in stukjes, nooit in één keer’, zegt Mark. ‘Daarom proberen we na elk stukje met de monteurs te controleren of dit nog steeds is wat ze voor ogen hebben. Maar over 2 of 3 jaar willen we dat de werkplaats helemaal digitaal is, en daarmee een stuk efficiënter én veiliger.’

Randolph Smit is teamcoach Configuratiemanagement bij de afdeling Railmaterieel, onderdeel van het grotere project dat de digitalisering van de werkplaats leidt.

Randolph Smit is teamcoach Configuratiemanagement bij de afdeling Railmaterieel, onderdeel van het grotere project dat de digitalisering van de werkplaats leidt.

© GVB september 2024