Twee Engelssprekende buschauffeurs van GVB
Leesduur 2 minuten

GVB zet Engelssprekende buschauffeurs in

Sinds kort rijden er Engelssprekende buschauffeurs in GVB-bussen. Door de krapte op de arbeidsmarkt is er een enorm tekort aan buschauffeurs. Om de dienstregeling te kunnen rijden, zijn er 133 buschauffeurs nodig. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe bronnen om collega’s te werven. Eén idee was om Engelssprekende buschauffeurs op te leiden. Op dit moment loopt er een pilot om te kijken of dit een duurzame stroom nieuwe buschauffeurs op kan leveren. Met deze pilot willen we het potentiële aanbod vergroten en daarmee de werkdruk voor de huidige bestuurders verlichten.

Er komt veel bij kijken bij het opleiden. Denk aan het rijden zelf. Maar ook bijvoorbeeld het aanmelden van je bus voor de verkeersleiding. En, misschien wel het meest belangrijk, alle communicatie met collega’s en reizigers in het Engels. Zeker bij calamiteiten moet dat goed verlopen. Dus dit is een groot onderdeel van het leertraject. Daarvoor is al het lesmateriaal vertaald. En daar zitten nogal wat vaktermen in. Niet alleen de buitenlandse bestuurders, maar ook onze leermeesters en collega’s bij de verkeersleiding moesten dit leren.

Als eerste stadsvervoerder van Nederland

We zijn de eerste stadsvervoerder van Nederland die dit doet. Een eis van onze opdrachtgever, de Vervoerregio Amsterdam, is dat bestuurders Nederlands spreken. Voor de pilot hebben we daar nu een jaar ontheffing voor. Het functioneert nu goed in het Engels, maar het idee is wel dat dit een tijdelijke situatie is.

Nederlandse les

De bestuurders volgen ook een Nederlandse taaltraining die GVB faciliteert. Daarnaast zijn ook de verkeersleiders en de leermeesters getraind in het Engels. Deze training was gericht op de dagelijkse werkzaamheden, storingen en calamiteiten, want veiligheid van de reizigers en medewerkers staat op één!

Ook buschauffeur worden bij GVB?

Bekijk de vacature buschauffeur in opleiding of kijk naar een van onze andere vacatures op WerkenbijGVB.nl.

© GVB june 2024