Laatste testfase voor verlenging lijn 25 vanaf deze zomer
Leesduur 3 minuten

Laatste testfase Uithoornlijn

Deze zomer rijdt de Uithoornlijn, lijn 25 , vanaf Westwijk in Amstelveen door naar Uithoorn Centrum. Een bijzondere uitbreiding van ons netwerk. Nog niet eerder reed er een tram in deze regio. Met het afronden van de werkzaamheden door aannemer Dura Vermeer is de laatste testfase gestart. Deze fase heeft als doel om te kijken of het Railinfrabedrijf van GVB klaar is om ook het nieuwe deel van lijn 25 in beheer te nemen.

Beheertesten Railinfrabedrijf

Jolanda Rasch, testmanager van ons Railinfrabedrijf, vertelt welke testen worden uitgevoerd. ‘Met de testen doorlopen we de hele keten van storingsafhandeling. We maken expres een storing waardoor er ergens een monitoringssysteem gaat piepen. Wij gaan dan kijken: Of de monteurs de storing kunnen vinden en vervolgens kunnen analyseren. Kunnen ze het fiksen? Hebben ze het juiste gereedschap en de juiste documentatie, zoals een technische tekening?’

‘We brengen storingen aan op 2 gebieden: in de tramsystemen en in de energievoorziening. Voor de tramsystemen kun je denken aan storingen in de kasten die de wissels besturen of de kasten die de slagboom bedienen. Voor de energievoorziening gaat het om de gelijkrichterstations (daar komt de stroom van Liander binnen om de bovenleiding te voeden) en de verlichting’.

Voorspoedige start

‘In april voeren we samen met Exploitatie de alles-erop-en-eraan-test uit op de spoordijk. Daarbij simuleren we een gebroken bovenleiding, die op een tram met passagiers is gevallen en nog onder stroom staat. Bovendien is de tram ontspoord. Hier doen meer GVB-afdelingen aan mee, zoals OV-zorg, Energievoorziening, Railmaterieel en Tram. Daarnaast doen we in juni nog mee aan een test met externe hulpdiensten, zoals brandweer, politie en ambulancedienst’.

‘We komen ongetwijfeld nog dingen tegen. Bijvoorbeeld ontbrekende handleidingen, tekeningen waarvan de laatste versie nog niet binnen is of dat nog niet alle componenten in de systemen staan. Kortom we zullen ons niet vervelen.  We werken met elkaar toe naar een voorspoedige start van de verlenging van lijn 25 op zondag 21 juli’.

300 medewerkers opgeleid

Tegelijkertijd wordt in de laatste testfase een groep van 300 GVB medewerkers opgeleid. Naast trambestuurders en conducteurs zijn dit ook  onze medewerkers van onder andere de Verkeersleiding, OV-zorg, monteurs. Alle betrokken medewerkers moeten kennis maken met dit nieuwe stuk spoor. Lees hier het interview met GVB collega’s Urmila Jarbandhan en Jorrit Teerink over het opleiden en testen.

Meerdere namen voor lijn 25

Een andere benaming voor lijn 25 is ook wel de Amstelveenlijn. Maar tijdens de bouw van de verlenging naar Uithoorn is de roepnaam van deze tramlijn de Uithoornlijn geworden. Tot slot wordt de definitieve naam op het moment dat de tram vanaf zondag 21 juli doorrijdt naar Uithoorn en de Amstelveenlijn en de Uithoornlijn samenkomen: de Amsteltram. Met lijn 25 zit je altijd goed. Dit lijnnummer vind je terug in de dienstregeling op onze website, in onze app en op de halte.

 

 

 

 

 

© GVB july 2024