Deelnemers van de pilot nemen hun e-bike in ontvangst.
Leesduur 3 minuten

Met de e-bike en metro in plaats van de auto

Nu de Noord/Zuidlijn open is zou je verwachten dat het voor veel inwoners in Amsterdam Noord en ten noorden van de Ring vanzelfsprekend is om de metro naar Zuid te pakken. Dat klopt ten dele. Toch zijn er nog veel mensen die de auto verkiezen boven het openbaar vervoer, bijvoorbeeld omdat dit voor hen praktischer is of uit gewoonte. Daarom startte de reisbeweging een proef om zo’n 40 deelnemers gedurende 2 maanden gratis een e-bike te laten gebruiken. Deze fiets kunnen zij gebruiken om snel naar van en naar het dichtstbijzijnde metrostation te rijden. Wel op voorwaarde dat zij hun auto dan thuis laten staan. Maandag 17 september werd het startschot gegeven voor deze pilot, in bijzijn van GVB.

Mag het iets minder auto zijn?

De pilot wordt uitgevoerd door ‘de Reisbeweging’. Zij zijn betrokken bij meerdere projecten met het doel om de leefbaarheid en bereikbaarheid in ons land te vergroten door specifieke mobiliteitsoplossingen te combineren. In dit voorbeeld zijn dit de metro en e-bike. De reisbeleving wil mensen graag ‘verleiden’ om een andere manier van reizen te overwegen. Het basisidee is dat we eigenlijk met veel minder auto’s toekunnen in ons land. Er zijn voldoende alternatieve reismogelijkheden al zijn deze lang niet altijd bekend. Minder auto’s betekent minder drukte op de wegen en dus minder luchtvervuiling.

Schone lucht

Vanuit GVB ondersteunen we dit project van harte, omdat meer auto’s in de binnenstad van Amsterdam eenvoudigweg niet denkbaar is. Een meer autoluwe binnenstad maakt de stad prettiger om je te bewegen en gezonder om in te leven. De lucht is niet schoon genoeg. Op veel plaatsen in Amsterdam voldoet de lucht niet aan de eisen voor fijnstofnormen. De concentraties zijn te hoog en dat introduceert tal van gezondheidsrisico’s voor mensen die hier wonen. Als partner van Amsterdam werken we daarom graag mee aan het verkleinen van negatieve milieueffecten.

Ik fietste eerder met een normale fiets vanuit Waterland naar het metrostation. Nu met een e-bike. Dat alleen al scheelt de helft in reistijd!

Deelnemer Low Car Diet.

Comfortabel en milieubewust

Op maandag 17 september kregen alle deelnemers een e-bike uitgereikt die zij 2  maanden kosteloos mogen gebruiken. Vanaf deze dag zullen zij de e-bike en metro gebruiken om dagelijks van en naar hun werk (in Zuid) te reizen. Geen dagelijks fileleed meer en niet meer zoeken naar een parkeerplaats voor je auto. Klinkt goed? We moeten het afwachten natuurlijk, ook omdat deze oplossing niet voor iedereen is weggelegd. Bijvoorbeeld omdat de accu’s op deze e-bikes niet demontabel zijn en dus opgeladen moeten worden op de begane grond. Eind november wordt bekend gemaakt wie de winnaar is. Dan wordt ook duidelijk wie ervoor gekozen heeft om de auto voortaan thuis te laten. De winnaar mag een jaar lang de e-bike blijven gebruiken.

© GVB april 2024