Milieuvriendelijke strooien tegen gladheid
Leesduur 2 minuten

Milieuvriendelijk strooien tegen gladheid

GVB is altijd op zoek naar manieren om nog duurzamer te worden. Daarom gaan we vanaf deze winter de gladheid op onze metrostations en eigen terreinen bestrijden met zogenaamde de-icer prills. Dit milieuvriendelijke alternatief voor strooizout en ureum is 100% afbreekbaar, dus onschadelijk voor de ondergrond en begroeiing.

Afgelopen winter hebben we zo’n 12.000 kilo zout en 15.000 kilo ureum gebruikt om de gladheid te bestrijden. Normaal strooizout tast niet alleen het groen in de stad aan, maar ook beton en zelfs roestvaststaal. Ureum bevat ammoniak en is daarom al net zo schadelijk voor bomen en planten. Bovendien wordt het traag afgebroken en dat zorgt voor extra milieubelasting en oppervlakteschade.

De-icer prills in plaats van strooizout en ureum

Gelukkig kunnen we in samenwerking met onze schoonmaakleverancier ISS voortaan een milieuvriendelijk alternatief inzetten: de-icer prills. Deze nieuwe gladheidsbestrijding is volledig biologisch afbreekbaar en daarmee onschadelijk voor de ondergrond en de begroeiing. Zo belasten we het milieu minimaal.

Op alle metrostations en GVB-terreinen

Komende winter gaan we voor het eerst strooien met de-icer prills op alle metrostations. Ook gebruiken we het op de haltes Rietlandpark en Bimhuis van tramlijn 26 en de haltes van tramlijn 25. We zetten het ook in bij onze remises, werkplaatsen, garages en opstelterreinen en willen het gaan inzetten bij de Veren. Zo wordt Amsterdam niet alleen veel minder glad, maar ook steeds groener en gezonder.

© GVB june 2024