Leesduur 2 minuten

Natte voeten in Amsterdam?

Storm

Half januari werd Nederland, en Amsterdam, opgeschrikt door een grote storm. Trams en treinen vielen uit. Een week later hadden we de warmste januaridag ooit: bijna 15 graden. Het weer alleen is geen bewijs voor klimaatverandering, maar het KNMI geeft al jaren signalen af: het klimaat verandert ons weer.

Wat betekent dat voor Amsterdam? Vooral dat het weer extremer wordt: natter, droger, onstuimiger. Door de temperatuurstijging zijn buien zwaarder én droge periodes langer. Stormen en hoosbuien zullen dus vaker voorkomen. De stad is hier echter niet op gebouwd: het watersysteem, ontwikkeld over eeuwen, kan maar een bepaalde hoeveelheid water tegelijk afvoeren.

Rainproof

Sinds 2015 is GVB partner van het samenwerkingsverband Rainproof. Dit initiatief van Waternet – de publieke organisatie verantwoordelijk voor waterhuishouding in de stad – richt zich op bewustwording van toekomstige problemen met wateroverlast door klimaatverandering.

Want terwijl er meer water tegelijk op de stad valt, bouwen we deze helemaal dicht met nieuwe woningen, straten en betegelde tuinen. Zo heeft het water nog minder kans om weg te komen. De gevolgen voor GVB kunnen groot zijn: als er langdurig water blijft staan op straat en in tunnels kunnen onze trams, bussen en metro’s niet rijden.

Tijd dus om ons voor te bereiden op de veranderingen die komen gaan. Door de stad slimmer in te richten met meer groen en ruimte voor water. GVB zal hier als partner van de stad ook aan bijdragen, door bij aanpassingen van gebouwen en infrastructuur te letten op waterafvoer en groenvoorziening.

Neem gras

En thuis? Trek de tegels er uit, neem gras, planten en een regenton.
Meer informatie? www.rainproof.nl

© GVB april 2024