Nieuwe maatregelen ov en uitbreiding dienstregeling vanaf 1 juni
Leesduur 3 minuten

Nieuwe maatregelen voor OV, uitbreiding dienstregeling per 1 juni

Op woensdag 6 mei heeft het kabinet verdere versoepelende maatregelen aangekondigd voor heel Nederland. Deze maatregelen zorgen voor meer reizigers in het openbaar vervoer. De OV-sector onder leiding van OV-NL, het kabinet en de decentrale overheden hebben daarom afspraken gemaakt over hoe reizigers verantwoord kunnen reizen. De ov-bedrijven, dus ook GVB, gaan deze maatregelen de komende tijd verder uitwerken.

Maatregelen uitwerken

Pedro Peters, voorzitter OV-NL zegt hierover: “Op basis van de nu genomen beslissingen door het kabinet, werkt de ov-sector de komende weken aan de nadere uitwerking”. De eerste fase start op 11 mei: de basisscholen gaan weer open, waarbij we meer toezicht gaan houden. De tweede fase start 1 juni zodra het voortgezet onderwijs start. Het dragen van mondkapjes wordt dan in het OV verplicht en de dienstregelingen worden uitgebreid.” Het uitgangspunt blijft dat reizigers zoveel 1,5 meter afstand houden. In voertuigen, op perrons en haltes wordt geaccepteerd dat 1,5 meter – ook in de huidige intelligente lockdown – niet altijd haalbaar is. Dit wordt in voertuigen en op onze veerponten versoepeld. Door het gebruik van mondkapjes is verantwoord reizen mogelijk. Waar nodig worden reizigers hierbij geholpen door aanduidingen ter plekke. Op stations wordt van reizigers wel gevraagd om 1,5 meter afstand te houden.

Uitbreiding dienstregeling

Eerder al informeerden we onze reizigers over de stapsgewijze uitbreiding van onze basisdienstregeling. Op 11 mei maken we daarmee nog een stap en rijden we weer vaker. Na de bus gaan nu ook bijna alle trams vaker rijden, zowel doordeweeks als op zaterdag en zondag. Ook de buslijnen 15 en 22 rijden vaker. De bijzonderheden:

  • Tram 6 rijdt weer, alleen in de ochtendspits: 6 keer per uur
  • Metro 52 (Noord/Zuidlijn) gaat vaker rijden: overdag 8 keer per uur, ’s ochtends en ’s avonds 6 keer per uur.
  • Voor de volledigheid: tram 11, bus 240, bus 265 en nachtbus N86 rijden niet.

Vanaf maandag 11 mei kun je in onze Combino trams weer gewoon instappen bij deur 1 en deur 4. Let op: op dit moment is het in onze bussen en trams nog steeds niet mogelijk om een kaartje te kopen bij de bestuurder. In de tram kun je voor een kaartje alleen terecht bij de conducteur. Ga voorbereid op reis en koop je kaartje of reisproduct vooraf. Vanaf maandag 18 mei kunnen reizigers ook weer terecht bij onze Service & Tickets vestiging op Station Zuid. Kijk voor alle openingstijden op gvb.nl.

Hiernaast zijn de voorbereidingen om weer richting de ‘normale’ dienstregeling te gaan in volle gang. Ook de uitwerking van de aanvullende maatregelen in het OV per 1 juni hebben daarbij onze volle aandacht. Houd onze website in de gaten voor alle updates en actuele reisinformatie. Nog steeds blijft de dringende oproep in ons land: gebruik het ov alleen voor écht noodzakelijke reizen, doe dit zoveel mogelijk buiten de drukke (spits)tijden, houd afstand, en werk thuis waar dat kan.

Mondkapjes in het ov verplicht

Vanaf 1 juni zijn reizigers die met het ov reizen verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geldt bij GVB voor de bus, metro, tram én ook op de veerponten. Kijk voor meer informatie hierover op de website van OV-NL en de Rijksoverheid.

© GVB may 2020