Leesduur 3 minuten

Ontmoet onze jongste buschauffeur ooit: Donny

Met zijn twintig jaar is Donny Pfaff de jongste bestuurder ooit die een GVB-bus door Amsterdam rijdt. Hij werkte tot voor kort bij de post, maar kon door een speciaal opleidingstraject snel aan het werk als chauffeur. Sinds half augustus vervoert hij reizigers in Amsterdam.

Reis je vaak met de bus in Noord, dan is er een grote kans dat Donny achter het stuur van je bus zit. “Als je net je opleiding hebt afgerond, dan begin je in Noord en Zuid,” vertelt hij. “Daar zijn net iets meer vrije busbanen en is het relatief rustiger dan in de rest van de stad.”

Speciale opleiding

Donny is een van onze acht nieuwe jonge bestuurders. Samen met Connexxion en in samenwerking met het ROC Twente, leiden we elk acht jonge nieuwe bestuurders op. De acht halen bij ons hun MBO diploma en kregen de belofte dat ze bij het halen van de opleiding een baangarantie bij ons zouden krijgen. Een win-win want het helpt ons aan nieuwe chauffeurs en de leerlingen hebben een baangarantie.

Contact met reizigers

Donny begon in maart met zijn opleiding en rijdt sinds half augustus op de bus. “Het gaat hartstikke goed,” laat hij desgevraagd weten. “In het begin vond ik het nog wel pittig omdat reizigers veel vragen over hun route hebben. Maar juist het contact met mijn reizigers vind ik ook het leukste aan mijn werk. Sommigen begin ik al te kennen omdat ze vaak meereizen en veel mensen groeten of bedanken je.”

Stoer

Donny: “Ik vind het best wel stoer eigenlijk, dat ik als jongste buschauffeur op de bus rijd. Collega’s zijn weleens verbaasd als ik aangeef dat ik hun bus straks overneem. Reizigers merken me ook vaak op. Dan vragen ze of dit mijn eerste rit is, of ze maken een grapje over mijn jonge uiterlijk. Ik heb namelijk ook nog eens best een jong koppie voor iemand van twintig. Maar ik krijg ook veel complimenten van mensen, ik hoor vaak dat ik het leuk doe of dat ik goed heb gereden.”

Samen naar één doel

Al zijn medestudenten zijn inmiddels ook geslaagd. “Daar ben ik blij mee, want we zijn een leuke groep die samen naar één doel toewerkt: buschauffeur worden.” Wat Donny ervan vindt dat ze allemaal relatief jong zijn? “Dat lijkt me wel goed, wat jonge aanwas in ons bedrijf. En eerlijk, het maakt niet uit of je nou twintig of dertig, of vijftig bent, als je je werk maar goed doet en er plezier in blijft houden!”

© GVB april 2024