Leesduur 2 minuten

Plan je reis met een Donkey fietsie in Gappie

Sinds kort kun je in Gappie, de app van GVB, een nieuwe deelfietsaanbieder vinden: Donkey Republic. GVB is een unieke samenwerking met Donkey Republic aangegaan om te verkennen hoe ov en deelfietsen elkaar kunnen versterken in de gebieden aan de randen van het ov-netwerk in Amsterdam.

GVB wil vervoer van deur-tot-deur aanbieden aanvullend op de bussen, trams, metro’s en veren. Stap voor stap worden de vele mogelijkheden hiervoor verkend. Inge Keur, manager bij Commercie en ICT: “De GVB visie is: In Amsterdam kiest de reiziger voor ov, lopen én fietsen. Hier past Mobility as a Service heel goed bij: één digitale dienst voor toegang tot alle vervoer, van tram, bus, metro tot deelfiets en meer. Onze samenwerking met Donkey is een heel mooie, herkenbare eerste stap en gaat ons vervoerproduct versterken.”

In de app zijn naast de fietsen van Donkey Republic ook de OV-fiets en twee deelscooteraanbieders te vinden. “We kiezen voor een breed aanbod va deelvervoeraanbieders met het ov-netwerk als backbone. Hiermee willen we de reiziger comfort bieden. Zorgen dat die laatste kilometers naar de bestemming makkelijk te bereiken zijn,” legt Inge Keur uit. “De OV-fiets is een goed voorbeeld dat deelvervoer werkt, maar deze fiets kun je niet overal in de stad ophalen. De fietsen van Donkey Republic staan ook op plekken waar geen OV-fietsen op te halen zijn, zoals bij onze metrostations aan de westkant van de stad en rondom verschillende bus- en tramhaltes. Daarom zijn we de samenwerking met Donkey Republic aangegaan. Ze zijn de grootste aanbieder van deelfietsen in Amsterdam en het past bij onze visie dat de reiziger kiest voor ov en fietsen.”

Hoe het werkt

Voor reizigers werkt het eenvoudig. Op het zijpaneel aan de achterkant van de fiets zit een aparte sticker van GVB en kun je via de QR-code de GVB-app (Gappie) downloaden. In Gappie is op de kaart te zien waar de fietsen staan en kun je jouw reis plannen. De fiets is nu alleen nog te boeken en van het slot te halen via de Donkey Republic app. Later dit jaar kan dit ook in Gappie zelf.

© GVB may 2024