Vanaf 1 januari 2021 kunnen medewerkers van GVB gebruikmaken van de zware-beroepenregeling. Dat is het vervoerbedrijf eind december na een intensief traject overeengekomen met de vakbonden. Dankzij de regeling kunnen medewerkers met een zwaar beroep drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd stoppen met werken. GVB is het eerste vervoerbedrijf dat de zware-beroepenregeling uitvoert.
Regeling
De regeling geldt voor medewerkers die minstens tien jaar bij GVB een zwaar beroep uitoefenen en die in de periode 2021 tot en met 2025 maximaal drie jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd zitten. Peter Buisman, hoofd HR bij GVB: “Ik ben ongelofelijk blij dat we de regeling gelijk in het nieuwe jaar inzetten. De groep medewerkers met een zwaar beroep is aanzienlijk in ons bedrijf. Het is goed nieuws dat zij nu ondanks de gestegen AOW-leeftijd toch eerder kunnen stoppen.”
Zwaar beroep
De definitie ‘zwaar beroep’ geldt bij GVB voor medewerkers die avond-/nachtdiensten draaien en/of een uitvoerende technische functie vervullen. De medewerkers die gebruikmaken van de zware-beroepenregeling krijgen een uitkering van 21.200 euro bruto per jaar tot zij de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Het bedrag wordt jaarlijks bijgesteld aan de hand van wijzigingen in de AOW-uitkering.
Tijdsduur
De regeling geldt tot 1 januari 2026. Jaarlijks wordt in september vastgesteld of de regeling voor het daaropvolgende jaar wordt opengesteld. De groep medewerkers die in 2021 al van de regeling gebruik kan maken, is geheel voorzien. Buisman: “Uiteraard hebben we berekend of we die uitstroom als bedrijf wel aan kunnen. Vanwege teruglopende reizigersaantallen rijden we nu minder dienstregelingkilometers. Daarnaast zeilen we als bedrijf scherp aan de wind qua kosten. We moeten het zien te redden met minder mensen. Het effect van de zware-beroepenregeling past binnen die context.”
Pensioenakkoord
De zware-beroepenregeling volgt uit het landelijke pensioenakkoord. Dat werd in de zomer van 2020 afgesproken. De regeling komt tegemoet aan zorgen over de gestegen de AOW-leeftijd. Daarbij zouden ook mensen in een zwaar beroep langer moeten doorwerken.