Met korting reizen op de betaalpas
Leesduur 3 minuten

Reizen met korting op de betaalpas mogelijk bij GVB

Vanaf vandaag kunnen reizigers met een GVB-Flex abonnement met korting reizen op een betaalpas of creditcard. GVB is het eerste OV-bedrijf dat het gebruik van kortingsabonnementen bij reizen met een betaalpas mogelijk maakt. Reizen met leeftijdskorting op een betaalpas of creditcard is nog niet mogelijk; dat wordt later ingevoerd. Ook de overige OV-bedrijven in Nederland werken aan een gefaseerde invoering van kortingsproducten op de betaalpas.

GVB Flex op de betaalpas

GVB Flex is een product om te reizen met korting op ritten bij GVB voor een vast bedrag per maand. Dit kon al op de OV-chipkaart en nu dus ook op een betaalpas (mobiel of fysiek). Het vaste bedrag wordt maandelijks vooraf automatisch geïncasseerd. Als je een reis maakt, worden de reiskosten (met korting) dagelijks van de betaalpas of creditcard afgeschreven. De korting met GVB Flex op de betaalpas geldt voor reizen in de bussen, trams en metro’s van GVB. Op reizen met de betaalpas bij andere vervoerders ontvangt de reiziger deze korting niet. Alle informatie over GVB Flex op de betaalpas is te vinden op www.gvb.nl/flex

Bas van Adrichem, programmamanager OV-betalen bij GVB: “Kortingsproducten van vervoerders op de betaalpas zijn een mooie volgende stap om reizen met het openbaar vervoer nog makkelijker te maken. Op naar nog meer producten en nieuwe functies zoals een abonnement voor een maand zonder account.’’

OVpay

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is de eerste van de nieuwe betaalvormen in het OV die worden ingevoerd onder de naam OVpay. In de loop van volgend jaar verschijnt de OV-pas als opvolger van de huidige OV-chipkaart. Met OVpay bepaalt de reiziger zelf hoe hij in- en uitcheckt. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds slimmer, steeds makkelijker.

Makkelijk, maar wel even opletten! Reizen met een betaalpas werkt precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. De reiziger checkt in bij de kaartlezer in bus, tram of metrostation, en checkt aan het einde van de rit weer uit. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Biedt daarom de pas los aan (of selecteer deze op de mobiele telefoon), zodat de gewenste pas wordt gebruikt.

Hoe betalen met OVpay? Reizigers kunnen in- en uitchecken met:

  • een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, SNS, Knab en de betaalpas van Triodos voorzien van het VISA logo;
  • een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
  • alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
  • een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
  • en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart.

Betaling inzien

Reizigers van GVB kunnen voor inzage in hun reizen en reiskosten met GVB de GVB-app downloaden. Vul in de app de code in die in het betaaloverzicht van de bankrekening staat met de omschrijving NLOV. Voor een overzicht van alle OV-reizen kunnen reizigers hun reisgegevens checken in de app van OVpay als de reiziger daar een account aanmaakt of door op ovpay.nl/reisoverzicht.

Innovatieprogramma In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2025. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

Informatie voor GVB -reizigers over OVpay vind je op gvb.nl. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op ovpay.nl.

© GVB may 2024