Leesduur 2 minuten

Trambaan Wijttenbachstraat krijgt nieuwe verharding

Sinds 4 januari werken we aan de vervanging van de trambaan in de Wijttenbachstraat. De straat is daardoor afgesloten voor al het autoverkeer. Projectleider San Stevens vertelt graag meer over het wat en waarom van de werkzaamheden.

San: “De huidige trambaanverharding bestaat uit betonnen platen. Deze vervangen we door asfalt. Sommige platen zijn los komen te liggen, bijvoorbeeld omdat er water onder komt. Deze platen kunnen dan gaan trillen als er een bus of tram over rijdt. Met het nieuwe asfalt is dit verleden tijd. Het wordt voor de buurt stiller en voor de busreizigers is het comfortabeler.”

Verschillende fases

Er wordt gewerkt in verschillende fases. San: “Omdat de trams van lijnen 1 en 3 blijven rijden, kan niet in één keer de hele straat worden opengelegd. Daarom verwijderen we steeds stukken van ongeveer 50 meter. Ook staat er een brandweerkazerne in de Dapperstraat. De brandweer moet van de kruising gebruik kunnen blijven maken. Tegelijk blijft zo de markt beter toegankelijk voor de ondernemers.”

Dappermarkt

De Dappermarkt blijft gewoon open tijdens de werkzaamheden. Ook de trams rijden hun normale route.

Piet Heintunnel

Tegelijk wordt er verderop, bij het Oosterpark, gewerkt. San: “Het is belangrijk dat ons werk afgerond is voordat de gemeente straks start met de renovatie van de Piet Heintunnel. Daarnaast willen we de periode dat de bussen omrijden, zo kort mogelijk houden. Door beide projecten tegelijk uit te voeren, kan de bus eerder weer zijn normale route rijden.”

Werken in coronatijd

Vanwege corona is er een extra keet geplaatst, zodat de medewerkers op voldoende afstand van elkaar kunnen schaften. San: “We werken niet de hele tijd met mondkapjes op, maar als we dicht bij elkaar moeten staan voor bepaalde werkzaamheden, dan hebben we ze wel bij ons.”

Weersomstandigheden

Als het vriest of veel regent, hardt het beton niet goed uit. We moeten dan bepaalde werkzaamheden uitstellen. San: “Zolang we geen lange vorstperiode krijgen, is het werk in de Wijttenbachstraat op 19 maart voltooid. De bewoners hebben dan weer een mooie geasfalteerde straat. Even afkloppen, maar als alles goed gaat, hoeven we de komende 15 jaar geen groot onderhoud meer te plegen op deze plek.”

Vragen

Met vragen kun je terecht bij GVB Klantenservice. Houd de pagina gvb.nl/1651 in de gaten voor updates over deze werkzaamheden!

© GVB june 2024