Projectleider Jeroen Bon op de Overtoom
Leesduur 4 minuten

Update werkzaamheden Overtoomsesluisbrug

De trambaan op de kruising Overtoomsesluisbrug, Amstelveenseweg en Overtoom is aan vervanging toe. Sinds 11 juni wordt hier hard aan gewerkt. Afgelopen periode hebben projectleider Jeroen Bon en zijn team vooral gewerkt aan het stuk trambaan op de Overtoom. De werkzaamheden lopen volgens planning en vanaf 15 juli worden de kruising, Overtoomsesluisbrug, Amstelveenseweg en Surinamestraat aangepakt. De rijweg Overtoom stad-uit (richting A10) blijft hierbij afgesloten. Jeroen vertelt ons hoe het werk verloopt en wat ons nog te doen staat.

Afsluiting Overtoom stad-uit tot en met 30 augustus

Na een week werken waren we genoodzaakt de Overtoom stad-uit af te sluiten voor auto- en vrachtverkeer. Het werkgebied bleek te smal te zijn in combinatie met het auto- en vrachtverkeer dat erlangs ging. Dit zorgde voor onveilige verkeerssituaties en nood- en hulpdiensten konden moeilijk passeren. Jeroen: “Dit was de beste én meest veilige keuze. Ons plan was om het werk zo uit te voeren dat het verkeer de Overtoom stad-uit langs ons werk kon blijven rijden. Om de situatie te verbeteren hebben we verschillende aanpassingen aangebracht (waaronder verkeersdrempels), maar ook dit bleek niet de oplossing te bieden.”

In overleg met het stadsdeel en de nood- en hulpdiensten is besloten om deze afsluiting aan te houden tot en met 30 augustus. Jeroen: “Ik begrijp dat dit voor doorgaand verkeer erg vervelend is, maar ik hoop ook dat mensen inzien we geen andere keus hadden. Met deze extra afsluiting creëren we een veiligere werksituatie voor onze trambaanwerkers die hard hun best doen om zo snel mogelijk een nieuwe trambaan op te leveren. Ook creëert de extra afsluiting een betere doorstroming voor nood-en hulpdiensten.”

Tip: Bekijk de bewonersbrief met alle omleidingen

Spannende periode: 2 t/m 9 augustus

Vanaf maandag 15 juli starten we met de werkzaamheden op de kruising, Overtoomsesluisbrug, Amstelveenseweg en Surinamestraat. Nieuwe omleidingsroutes gaan in en er rijden van 2 tot en met 9 augustus geen trams over dit kruispunt. Jeroen: “Dit is een hele spannende periode waarbij de druk vooral in de week van 2 tot en met 9 augustus ligt. In acht dagen tijd plaatsen we het nieuwe spoor op het kruispunt en de Overtoomsesluisbrug. Dit is nog een hele operatie waarbij we 24 uur per dag bezig zijn.” Bekijk de bewonersbrief met alle omleidingen.

Precisiewerk op Overtoomsesluisbrug

Om het spoor op de Overtoomsesluisbrug goed te plaatsen, kan de brug niet continu bewegen. Daarom is de brug op bepaalde tijdstippen gestremd voor de binnenvaart. De brug is een bewegend element en moet perfect open en dicht kunnen. Het wissel op de kruising moet daarbij ook naadloos op de klep van de brug aansluiten. Jeroen: “Het gaat hier om precisiewerk.”

Normaal zomers weer

“We hopen op normaal zomers weer”, vertelt Jeroen. “Bij temperaturen boven de 20 graden worden de bruggen in Amsterdam met water gekoeld om uitzetting van bruggen tegen te gaan. Echter hardt het gietmortel, het mengsel waarmee we het spoor vastzetten, niet uit bij contact met water. Regen en extreme hitte werken dus niet mee.”

Daarnaast kan het uitharden alleen plaatsvinden als de brug niet beweegt. De brug blijft daarom op bepaalde tijdstippen gesloten en we werken op de brug met tenten om de zon tegen te houden. De zon zorgt er namelijk ook voor dat de brug kan uitzetten en hierdoor beweegt. Jeroen: “We werken met tijdsloten waarin de brug wordt stilgelegd. De brug kan niet open wanneer onze beschermingstenten erop staan. Daarom worden de tenten soms wel vier keer per dag op- en afgebouwd.”

Goede voorbereiding

Jeroen: “We hebben met ontzettend veel zaken rekening te houden bij dit complexe werk en er is met veel specialisten over de uitvoering nagedacht. Zo zijn er ook noodscenario’s bedacht voor als we wel te maken krijgen met regen of extreme hitte. Iedereen kijkt uit naar deze spannende periode en de sfeer is dan ook ondanks het harde werken erg goed. Iedereen heeft ook hetzelfde doel, namelijk dat deze klus succesvol wordt afgerond!

Meer informatie

Vanaf dinsdag 11 juni kun je elke dinsdagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur bij ons in de bouwkeet (in de parkeervakken) terecht met vragen en opmerkingen. Met vragen kun je ook terecht bij GVB Klantenservice 0900 – 8011. Kijk ook voor meer informatie op gvb.nl/1160 en houd deze website in de gaten voor updates!

© GVB june 2024