Werkzaamheden aan de Rozengracht - foto: Frank Hylkema
Leesduur 2 minuten

Wat is er aan de hand op de Rozengracht?

Je hebt het misschien al gemerkt, vooral als je vaak met lijn 13, 17 of nachtbuslijnen reist: de Rozengracht ligt open. Hier zijn we sinds 5 september druk bezig het spoor te vernieuwen. We leggen hier uit wat we doen en hoe we ervoor zorgen dat jij toch op je bestemming komt.

Drie weken lang pakken we het spoor op de Rozengracht tussen de Prinsengracht en de Lijnbaansgracht aan. Het gaat om twee tramsporen van elk 400 meter, iets wat we wel vaker doen. Maar dit keer moeten alle trams die er normaal rijden via een omleiding rijden. Dat heeft met de bouw van het spoor te maken.

Fundering van een halve meter

“De Rozengracht is bijzonder door het onderbed,” vertelt GVB’er Martin de Lange. Hij is onze projectleider voor de spoorvervanging. “Het onderbed is de betonnen fundering waar het spoor op ligt. Dat is normaal zo’n 22 centimeter dik, op de Rozengracht bijna een halve meter. Door het extra gewicht blijft het spoor ook verzakken.”

Te instabiel voor de tram

Dat onderbed gaat er dus helemaal uit, zodat er een lichtere en dunnere fundering voor terug kan komen. Martin: “Normaal halen we ’s nachts het onderbed eruit en dan leggen we het spoor op blokken zodat de tram overdag weer gewoon kan rijden. Maar omdat het gat nu zo diep wordt, zouden we hele hoge blokken voor het spoor moeten gebruiken. Dat is te instabiel. Daarom kunnen trams de drie weken die de vervanging duurt, niet over de Rozengracht.”

Omleiding lijn 13 en 17

Natuurlijk willen we dan wel goede alternatieven aanbieden. Daarom rijden tramlijnen 13 en 17 tot en met 30 september om via de Leidsestraat naar Centraal Station. Ze vervangen hiermee tijdelijk lijn 11.

Tijdelijke buslijn 74

Moet je in de buurt van de Rozengracht zijn, dan rijdt tussen 5 en 30 september 2018 de tijdelijke buslijn 74. Deze brengt je vanaf het busplatform aan de achterzijde van Centraal Station (CS) via de Dam, de Raadhuisstraat naar de Rozengracht en dan via de Nassaukade, de Marnixstraat en het Haarlemmerplein weer terug naar CS. Hij kan alleen in deze richting rijden omdat de Rozengracht maar in één richting begaanbaar is. De andere richting dienst als bouwterrein. Meer informatie over tijdelijke omleidingen vind je hier.

Plan je route

Vanaf 1 oktober is de Rozengracht weer open en begaanbaar voor al het verkeer. Twijfel je over je route, dan kan je hem van tevoren plannen via de GVB-app of 9292.

© GVB may 2024