Deelnemers Timo en Eamonn bij het GVBeestje op station Rokin. Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 5 minuten

Zoek het GVBeestje: Het lijnenspel door Amsterdam

Ken jij de halte Parnassusweg? Azartplein? Atatürk? Dan ken je ze waarschijnlijk niet zoals ze sinds 22 juli zijn: uitgerust met een GVBeestje. Een selfie met zo’n beestje leverde gisteren tijdens het speciale lijnenspel punten op. Tien koppels deden mee aan het spel en testten hoe goed zij het nieuwe lijnennet van Amsterdam kennen.

De groep nog fris en fruitig aan het begin van het spel. Foto: Gé Dubbelman.

Alle duo’s hadden drie uur om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit deden ze door zoveel mogelijk GVBeestjes op elf mogelijke haltes in de stad te vinden en er een selfie mee te maken. Door tussentijds vragen over Amsterdam te beantwoorden (zoals: Naar welke sporter was het Stadionplein bijna vernoemd?) konden ze extra punten verdienen. En door het ‘moving target’ te vinden verdubbelden ze hun punten. Degene met de meeste punten won twee keer een OV-chipkaart ter waarde van 100 euro.

Spelers Caroline en Nelly verdiepen zich eens goed in de kaart met de haltes van het lijnenspel. Foto: Gé Dubbelman

Net als in het buitenland

De duo’s rennen om 11.15 weg van Centraal Station. We volgen Peter en Dominique, die na een conclaaf op het stationsplein als eerst naar de metrohal gaan. Ze gaan met lijn 52 richting station Zuid. Dominique: “We komen uit Heerhugowaard, maar we willen zo wel het Amsterdamse OV leren kennen. Wij dachten: we kunnen het in het buitenland ook. Dan toch zeker ook in Amsterdam.” De twee zijn binnen een mum van tijd op station Rokin voor hun eerste selfie. Hup, weer door in de metro, het volgende doel: Parnassusweg.

GVB. OV, Amsterdam, lijnenspel, GVBeestje

Peter en Domonique puzzelen vast op Centraal Station wat ze het beste kunnen doen. Foto: Gé Dubbelman.

Wie is de Mol?

Op de halte Parnassusweg staart een GVBeestje guitig vanaf de halte naar beneden. Duo Souhad en Sedqi maakt er net een selfie. Souhad vindt het lijnenspel vooral gezellig, Sedqi is fanatiek. “Dit is mijn gebied,” zegt hij over Zuid. “Volg mij maar!” Souhad lacht: “Ik wilde wat gezelligs met mijn man doen, ook de 100 euro kan mijn zoon goed gebruiken om mee naar zijn school te reizen. En, dit is toch gewoon net Wie is de Mol?” Ze rent achter Sedqi aan. Het volgende doel: Sloterpark.

Souhad en Sedqi maken een selfie met het GVBeestje bij de halte Parnassusweg. Foto: Gé Dubbelman.

GVBeestachtige paraplu

Aan de andere kant van de stad op het Leidseplein, hebben de jonge vrienden Eamonn en Timo net de ‘moving target’ – het bewegende doel – gevonden. Tijd voor een foto met deze in blauw gehulde GVB’er met haar beestachtige plu. Met deze actie hebben ze hun punten binnen het lijnenspel verdubbeld. In de vernieuwde lijn 12, die nu naar Centraal Station rijdt, puffen de twee even uit. “We wilden het nieuwe lijnennet verkennen,” zucht Eamonn. Timo grapt: “Ja, en bewijzen dat sommige dingen niet zo handig zijn.” De twee vinden het jammer dat lijn 7 en lijn 1 anders zijn gaan rijden.

Eamonn en Timo vonden het moving target: punten verdubbeld! Foto: Gé Dubbelman.

OV-verslaafd in Amsterdam

Maar dat weerhoudt ze er niet van om hun nieuwe opties te verkennen. Een paar haltes verder springen ze uit de tram. Ze doorkruisen het Spui en speuren station Rokin af. Na een selfie met het GVBeestje is het tijd om terug te gaan. Ook duo Rick en Leonie staat op het perron te wachten om terug te gaan naar CS. Leonie: “Hij is OV-verslaafd en ik hou wel van racen en speuren. We hebben het volgens mij goed gedaan, we zijn in Amsterdam Noord begonnen en hebben toen naar binnen gewerkt, naar de meer centrale plekken.”

Ook Leonie en Rick hebben hard gestreden tijdens het spel. Foto: Ge Dubbelman

Meedoen is…

In lijn 52 naar Centraal zitten ook Mark en zijn vader J.P. uit te puffen. Het lijnenspel is klaar, de selfies met de GVBeestjes zijn gemaakt en ze moeten snel terug. “Het scheelt dat we voor dit laatste stuk de Noord/Zuidlijn konden nemen, dat gaat een stuk sneller,” stelt Mark. “Ik hou van reizen met het OV, dat is een van mijn hobby’s en doe ik graag in het weekend. We zijn helaas net wel veel tijd verloren net omdat we verkeerd waren gelopen op zoek naar de halte Van Woustraat.” J.P.: “Maar dat is niet erg, we kwamen niet voor de overwinning, maar voor het spel.”

J.P. en Mark hoorden ook bij de gelukkige teams die het moving target vonden, dit is hun selfie.

Competitie en spanning

Na drie uur zijn alle koppels teruggekeerd. De een succesvoller dan de ander, zo was een stel nogal wat tijd kwijt aan de wandeling tussen halte Parnassusweg en Stadionplein: “Dat had met het OV sneller gekund.” En met maar liefst 93 punten laten winnaars Usha en Xander de nummer twee – Peter en Dominique met 74 punten – ver achter zich. “We reizen veel met het OV en houden van competitie en spanning,” vertelt Usha. Haar zoon Xander: “We voelden ons weer even kind! Het was echt heel leuk opgezet zo door de hele stad.”

Xander en zijn moeder Usha nadat ze net hebben gehoord dat ze hebben gewonnen. Foto: Ge Dubbelman

Lijnenspel voor iedereen?

Zoiets succesvols vraagt natuurlijk om een vervolg, zodat meer reizigers de kans hebben om het nieuwe lijnennet op speelse wijze te ontdekken. Hierover denkt GVB de komende tijd na, snel meer!

© GVB april 2024