Leesduur 2 minuten

4 november tot 14 januari kunst op de pont: Blik op de veranderende stad

Amsterdam Ferry Festival, Van Gogh Museum en GVB presenteren een gratis toegankelijke, varende tentoonstelling op de pont over het IJ. Zes fotografen die met hun camera het Amsterdam van nu vastleggen, zijn uitgenodigd om nieuw werk te maken. De GVB-pont tussen CS en het NDSM-terrein wordt 4 november tot 14 januari hun ‘canvas’.

Voor deze presentatie laten zij zich niet alleen inspireren door de rafelranden langs het IJ, maar ook door de schilderijen die Van Gogh en zijn tijdgenoten maakten van de overgangsgebieden rondom Parijs. De varende tentoonstelling loopt parallel aan de tentoonstelling ‘Van Gogh aan de Seine’ in het Van Gogh Museum.

Van Parijs naar Amsterdam

De wisselwerking tussen natuur, industrie en stedelijke groei was een thema dat Van Gogh en zijn tijdgenoten Seurat, Signac, Bernard en Angrand bezighield. Eind 19de eeuw trokken ze regelmatig de stad uit om te schilderen in de Parijse voorsteden langs de Seine. Hun werk is te zien in de tentoonstelling Van Gogh aan de Seine (13 oktober 2023- 14 januari 2024).

Vanaf de pont zie je de stad door de grote ramen die water en stukken stad omlijsten. Die blik op de stad, samen met de tentoonstelling van het werk van de fotografen, nodigt de reizigers uit om verder te kijken, anders te kijken naar een stad waarin verandering een constante is.

De deelnemende fotografen zijn:

Anna Swagerman, Hanane El Ouardani, Hans Boddeke, Sanja Marusic, Sem Langendijk & Simone Peerdeman.

Opening zaterdag 4 november

Tijdens de opening tijdens de Museumnacht, op 4 november, geeft Luna Wicks om 19.00 uur vanaf de NDSM-pont (F4) naar Centraal Station een spoken word performance op basis van de thema’s die de kunstenaars in beeld hebben gebracht.

Fotografie workshops

Op 17 en 18 november zullen drie fotografen een workshop fotografie geven vanuit het Veerhuis aan het IJ (in de ponthaven van GVB). Met je camera trek je samen de stad in en leer je meer over hun manier van kijken, maken en vastleggen. Voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, kunst en de veranderende stad. Aanmelden kan via deze link.

© GVB april 2024