Leesduur 2 minuten

Amsterdammer van het jaar

Stipt om 12.30 uur meldt hij zich aan de balie voor zijn tramles: Abdelhamid Idrissi, de kersverse Amsterdammer van het Jaar 2018.

Idrissi, Amsterdammer van het jaar

Idrissi (29) studeerde af als bouwkundig ingenieur, maar zijn hart ging eigenlijk uit naar het helpen van kinderen in kwetsbare wijken. Zelf groeide hij op in Nieuw-West in een minder draagkrachtig gezin, waar studeren niet vanzelfsprekend was. Van zijn ouders kreeg hij veel liefde en aandacht, dat zorgde ervoor dat hij in een vertrouwde omgeving keihard kon werken, zelfvertrouwen kreeg en niet opgaf. Diezelfde omgeving wilde hij creëren voor de jeugd in zijn wijk.

Als ik het kan, kan jij het ook. Geef nooit op en geloof in jezelf.

Studiezalen voor kinderen

Idrissi richtte Stichting Studiezalen op, waar kinderen uit het basis- en voortgezet onderwijs, in alle rust kunnen studeren. De Studiezalen geven de jeugd de rust, veiligheid en gezelligheid om gemotiveerd te werken aan hun persoonlijke doelen. Inmiddels zijn er 24 Studiezalen in Noord en Nieuw West, waar elke week zo’n 600 kinderen opgevangen en begeleid worden.

Met de tram door de wijk van Idrissi

Instructeur Ruud Mercks nam Idrissi mee in de tram en leerde hem de fijne kneepjes van het vak. De lestram reed voor de gelegenheid vooral door zijn eigen wijk reed in West en Nieuw West. “Ik vond het geweldig”, aldus Idrissi. “Wat een mooi beroep hebben trambestuurders. De interactie met de mensen op straat, en bestuurders van passerende voertuigen vond ik heel leuk. Ook het besef dat je met een voertuig van ruim 30 meter lang rijdt, is even wennen, maar ook machtig”. Instructeur Mercks had een leuke dag met Idrissi. “Wat een sympathieke en inspirerende man, hij is de titel Amsterdammer van het Jaar waardig. Hij doet goed werk voor de jeugd in Amsterdam, ik vond het een eer om met hem op stap te mogen. We hebben veel van elkaar geleerd”.

Abdelhamid Idrissi, de kersverse Amsterdammer van het Jaar 2018

Stichting Amsterdammer van het jaar

De Stichting Amsterdammer van het Jaar organiseert jaarlijks een verkiezing om Amsterdammers die zich belangeloos inzetten voor hun stad, wijk of buurt, in het zonnetje te zetten. Jaarlijks worden 10 kandidaten genomineerd en in januari is de verkiezing. GVB is partner van de stichting en gaat ieder jaar met de winnaar tram rijden door eigen stad.

© GVB june 2024