Leesduur 4 minuten

Amsterdammers in het hart van de Noord/Zuidlijn

In het hart van Amsterdam ligt station De Pijp, diep uitgegraven onder de Ferdinand Bolstraat. Met vijfhonderd testreizigers testten we op dit diepste Noord/Zuidlijnstation hoe we er het beste met drukte omgaan. Amsterdammers vertellen wat zij ervan vonden.

Zoals elke test start ook deze op Centraal Station. Hier staat Hein Jansen druk te fotograferen met zijn telefoon (mét wapen van Amsterdam op de achterkant). Hij is vanaf zijn huis op de Silodam naar de Noord/Zuidlijn toegekomen.

Hein Jansen is klaar voor zijn testrit. Foto: Gé Dubbelman.

De Noord/Zuidlijn in de praktijk

Hein: “Ik doe eigenlijk alles op de fiets. Alleen als ik wat verder moet dan neem ik het OV. Ik ben dan ook vooral benieuwd hoe de tram- en buslijnen straks op de Noord/Zuidlijn aansluiten. Van de berichten erover word ik nog niet vrolijk, maar het kan meevallen. Ik ben nu vooral benieuwd hoe de lijn in de praktijk rijdt. Ik vind het wel spannend.”

Veel plezier op de Noord/Zuidlijn

Vanuit Purmerend is ras-Amsterdammer Hans Gerhards naar de Noord/Zuidlijn gekomen: “Ik ben geboren in West, en woonde daarna in Zuid. Verstedelijk en het OV vind ik heel interessant en ik kom regelmatig in Amsterdam. Het benieuwd mij vooral ook of het straks wel goed komt met alle bussen uit de regio die reizigers afleveren op station Noord. De aanleg van de lijn vind ik overigens prachtig.”

Hans Gerhards vindt de lijn mooi gebouwd. Foto: Gé Dubbelman.

Een dans op station De Pijp

Inmiddels zijn alle vijfhonderd testreizigers vanaf Centraal Station aangekomen op station De Pijp. Met z’n allen gaan we roltrap op, roltrap af. Sommigen met grote shoppers, om volle tassen van de bovengelegen Albert Cuypmarkt na te bootsen. Het lijkt wel een massale dans. Eenmaal op het perron is het wel even wachten en soms een beetje dringen.

Petra en Bert worden misschien nog fan van de Noord/Zuidlijn. Foto: Gé Dubbelman.

Straks toch nog fan?

Bij de poortjes klinken opeens smartlappen uit de menigte omhoog. Petra en haar man Bert uit Amstelveen maken er samen het beste van. Zij moeten wel echte Amsterdammers zijn? Petra: “Ik wel, maar hij komt uit Rotterdam! Nu wonen we in Amstelveen en we zijn niet zo blij met de Noord/Zuidlijn en de bovengrondse veranderingen. Maar wij denken: if you can’t beat them, join ‘em. Daarom zijn we hier nu.” Bert: “En misschien worden we alsnog fan.”

Debbie Dijkhuis. Foto: Gé Dubbelman.

Benieuwd naar de testen

Debbie Dijkhuis staat een beetje aan de zijkant van het perron geduldig te wachten met twee vrienden. “Ik woon in West, en ben meer in Oost, dus van de Noord/Zuidlijn verwacht ik niet veel gebruik te maken. Maar ik werk voor GVB en ben wel heel benieuwd naar de lijn en het testen. Tot nu toe vind ik het vooral onduidelijk wat we precies aan het testen zijn, maar het is alsnog leuk! Ik ben ook benieuwd naar de andere stations, want tot nu toe heb ik alleen Centraal Station en Vijzelgracht kunnen zien.”

Jaap Spoelder houdt het voor nu voor gezien. Foto: Gé Dubbelman.

Sneller en lekker uit de drukte

Ze hoeft niet lang te wachten, want net als met elke testrit waarin reizigers niet langs alle stations reizen, mag ze na ongeveer een uur testen vrij reizen. Jaap Spoelder uit Noord zit in de metro terug naar Centraal Station. Hij heeft niet meer zoveel behoefte aan nog een rit over de Noord/Zuidlijn: “Ik hou de bouw al jaren in de gaten, want ik kijk vanuit mijn huis uit op station Noord. Van mij mag ie morgen gaan rijden. Dan gaat alles veel sneller en kan je als je naar de stad gaat lekker weg uit de drukte. Maar ik hou het voor nu wel gezien, ik ga lekker naar mijn vrouwtje toe.”

© GVB april 2024