Foto Gé Dubbelman
Leesduur 3 minuten

Iconische Noord/Zuidlijn bestaat 5 jaar

Op 22 juli is het alweer vijf jaar geleden dat lijn 52 zijn eerste officiële rit reed. De metrolijn, beter bekend als de Noord/Zuidlijn, kent een bewogen geschiedenis, maar groeide al snel na de ingebruikname in populariteit. Inmiddels is de Noord/Zuidlijn niet meer weg te denken uit het (ondergrondse) Amsterdamse straatbeeld.

Tijd voor wat weetjes

De Noord/Zuidlijn vormt de ruggengraat van het Amsterdamse metronetwerk. Hij brengt je in 15 minuten van station Zuid, via Europaplein, De Pijp, Vijzelgracht, Rokin, Centraal Station, Noorderpark naar Noord. Het tracé is 9,7 km lang, waarvan 7,1 km onder de grond én het IJ. De M5-metro’s rijden van 05:30 uur tot ’s avonds 01:00 uur af en aan met een frequentie van acht keer per uur.

Per werkdag reizen gemiddeld 107.000 reizigers met de Noord/Zuidlijn. Uitschieter was Koningsdag 2023 met 158.000 reizigers. Centraal Station is het station met de meeste instappers, namelijk 27.000 per werkdag.

Beroemde bezoekers

In zijn vijfjarige bestaan mocht de Noord/Zuidlijn al hooggeëerde en bekende gasten ontvangen. Zo bezocht koning Willem-Alexander de lijn in 2021, bracht zanger Alain Clark een serenade aan een nietsvermoedende reizigster, en prees Amerikaanse actrice Sarah Jessica Parker de Amsterdamse metro op haar Instagramaccount. Maar hij bracht ook op onverwachte wijze twee oude schoolvrienden na 50 jaar weer bij elkaar. Verbindend in alle opzichten.

Uitdagingen aangepakt

Natuurlijk waren er ook mindere momenten voor de doorgaans zo betrouwbare lijn, zoals begin dit jaar met de haperende schakelinstallatie. Uit voorzorg is toen de gehele lijn uit exploitatie genomen. De defecte schakelkasten werden vervangen en na anderhalve dag reed de lijn weer als een zonnetje. Ook blijken sommige liften gevoeliger voor hemelwater en vanwege de glazen behuizing ook voor vandalisme. Op dit vlak trekken GVB, gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam samen op om de situatie te verbeteren.

Foto: Grace Dechène

Kunst met een verhaal

De Noord/Zuidlijn is ook geliefd om zijn mooie stations en de bijbehorende kunstwerken. Ieder station heeft een speciaal kunstwerk met een verwijzing naar de plek van het station. Zo is op station Vijzelgracht het kunstwerk Ramses Shaffy, Levenslijnen te zien boven de langste roltrap van de Benelux. Shaffy woonde jarenlang in de Vijzelgrachtbuurt. Op station Noord is over een lengte van 130 meter een complete vogelencyclopedie te zien. Een verwijzing naar de rijkdom aan vogels in het nabije uitgestrekte water- en weidelandschap van Noord-Holland. Ook zijn archeologische vondsten, die tijdens de bouw van de lijn zijn gevonden, tentoongesteld in de vitrines langs de roltrappen op station Rokin.

© GVB june 2024