Leesduur 3 minuten

Bouwteam GVB als blauwdruk voor de toekomst

Win-win ook voor reiziger  

Sneller kunnen schakelen, onverwachte kosten voorkomen en de hinder voor reizigers beperken. Dat is wat het Bouwteam op het grote onderhoudsproject metrosporen tussen Spaklerweg – Overamstel en RAI moet opleveren. In een Bouwteam zitten opdrachtgever, aannemer en andere specialisten vanaf de ontwerpfase met elkaar om tafel.  

Ontwerp en planning in één proces  

Het onderhoudsproject is vorig jaar van start gegaan. Het is de eerste keer dat GVB met een bouwteam werkt. “Gewoonlijk maakt de opdrachtgever eerst een ontwerp, dat daarna door een aannemer wordt uitgevoerd,” legt Martijn de Vries, projectleider bij GVB, uit. “Vertragingen en meerkosten liggen op de loer als er zaken in het ontwerp niet kloppen. In een bouwteam werken we samen aan ontwerp en planning, waardoor we problemen later in het proces voorkomen. En dat is uiteindelijk goed voor de reiziger.” 

Een gezamenlijke aanpak vanaf 2024  

De voorbereiding van dit project begon in 2022, maar de daadwerkelijke bouwteamsamenwerking met VolkerRail ging in juni 2024 van start. De sporen op dit traject zijn 30 tot 40 jaar oud en aan vervanging toe. In totaal gaat het om twee keer 3.200 meter spoor. Ook wordt 12.000 m³ ballast vernieuwd (de stenen onder de rails), waarvan een groot deel kan worden hergebruikt. Daarnaast worden twee wissels volledig vervangen en bij drie wissels worden de houten liggers ingeruild voor kunststof exemplaren om de levensduur te verlengen. 

“De locatie is logistiek uitdagend,” vertelt Karel Vegter, werkvoorbereider bij VolkerRail. “Zeker omdat we lange lengtes spoorstaven en andere materialen moeten aanvoeren. In een bouwteam denk je als aannemer direct mee over oplossingen, zodat we vertragingen in het proces kunnen voorkomen.” 

Een extra uitdaging is dat de metrostellen tijdens de werkzaamheden door het werkgebied moeten rijden, de zogenaamde overbrengingsritten. Bovendien wordt 2025 een druk jaar vanwege de viering van 750 jaar Amsterdam, met veel evenementen in de stad. Daarom wordt de planning nauw afgestemd op bestaande buitendienststellingen, bijvoorbeeld die voor project Zuidasdok. 

Spoorvernieuwing op maat  

De vernieuwing is omvangrijk: rails en dwarsliggers worden aangepakt. GVB heeft besloten over te gaan naar kunststof dwarsliggers. “We hebben samen met specialisten en belanghebbenden aan tafel een afweging gemaakt welk type en fabrikaat dwarsliggers het meest geschikt is,” vertelt Edwin van Wijngaarden, adviseur railtechniek bij ingenieursbureau Movares.” 

Een deel van de ballast wordt opnieuw gebruikt. Dat bespaart kosten en is duurzaam. Ook blijft één spoor zoveel mogelijk beschikbaar om ‘s nachts metrostellen met een trekvoertuig naar de werkplaats in Diemen te kunnen slepen. “Wij houden rekening met overbrengingsritten in de nacht, zodat de metro’s toch onderhoud kunnen krijgen,” licht Johannes van Blitterswijk, ontwerpleider bij VolkerRail, toe. “Dat vraagt om strakke afstemming.” 

Leren van elkaar en doorpakken  

De samenwerking is voor GVB en VolkerRail een kans om van elkaars aanpak te leren. “GVB is pragmatisch en reizigersgericht ingesteld, en VolkerRail heeft veel ervaring met grote projecten,” zegt Van Wijngaarden. “Door wekelijks samen op de projectlocatie te zitten, neem je sneller besluiten en voorkom je lange mailwisselingen.” 

“Als deze aanpak werkt, kunnen we in de toekomst vaker voor een bouwteam kiezen,” benadrukt De Vries. “Dat is vooral nuttig bij complexe onderhoudswerkzaamheden in een drukke stad als Amsterdam.”  

De eerste resultaten van deze samenwerking zijn veelbelovend. Volgens de betrokkenen biedt het bouwteam niet alleen technische voordelen, maar ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor planning en uitvoering. “We willen bewijzen dat deze manier van werken wél goed kan,” aldus De Vries. “We zijn trots op hoe het nu loopt en kijken uit naar de afronding, zodat reizigers nog lang van een betrouwbaar metronet kunnen profiteren.” 

——  

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie mediazaken GVB, 020 4605885, media@gvb.nl 

Foto op verzoek beschikbaar  

© GVB march 2025