Leesduur 2 minuten

Campagne ‘Superbelangrijk’ tegen appen en bellen in het verkeer

Het gebruik van een smartphone in het verkeer, ook tijdens het lopen of fietsen, is ronduit gevaarlijk. En dat mensen zich daar beter bewust van worden, is noodzakelijk. Van levensbelang zelfs. Amsterdam start voor deze grote groep verkeersdeelnemers de campagne ‘Superbelangrijk’. Met als boodschap: telefoon in het verkeer, ff niet.

Aftrap

Pieter Litjens, wethouder Verkeer en Vervoer en Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB gaven vandaag in het Amsterdamse Vondelpark op opvallende wijze het startsein voor de campagne. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die een verkeersveiligheidscampagne voert, gericht op het gevaar van telefoongebruik in het verkeer voor deze doelgroep.

Afleiding

Het aantal ongelukken met fietsers en voetgangers stijgt*, net als het gebruik van de smartphone in het verkeer. Hoewel er nog geen exacte onderzoekscijfers zijn over het verband hiertussen, is wel duidelijk dat afleiding een belangrijke oorzaak is van veel ongelukken. Het gebruik van je telefoon leidt nou eenmaal af van wat er om je heen gebeurt. Of je nu appt, belt, door je playlist scrolt of even een fotootje maakt voor Insta. Vooral jongeren en jong volwassenen tussen de 16 en 30 jaar lijken zich weinig aan te trekken van de gevaren voor henzelf én voor andere verkeersdeelnemers.

Superbelangrijk

Telefoontjes en berichten die we onderweg krijgen: iedereen vindt het superbelangrijk. Tegelijkertijd weten we ook best wel dat de meeste acties gerust even kunnen wachten tot we op onze plaats van bestemming zijn. Superbelangrijk dus dat we beter nadenken over de grote risico’s van telefoongebruik in het verkeer.

De campagne is een initiatief van de gemeente Amsterdam in samenwerking met de Vervoerregio Amsterdam en GVB.

Kijk ook op superbelangrijk.amterdam

© GVB may 2024