Seizoen 2 van 'De Handhavers' is vanaf 7 oktober op TV.
Leesduur 3 minuten

De handhavers op SBS6

Wekenlang volgde een cameraploeg collega’s van OV zorg voor het reality programma ‘De Handhavers’. In het eerste seizoen maakten we kennis met Jos Houtkamp en Chanel Krecic. In seizoen 2 volgen wij het wel en wee van Paul van Huet en Kevin van der Meulen, en oudgediende Jos.

Werk handhaver onderschat

Ralf Wildeboer van Mika Media bedacht en maakte het programma in co-productie met Stepping Stone voor SBS6. “Ik merkte dat mensen een verkeerd beeld hadden van het werk van handhavers. Het wordt echt onderschat. Tegenwoordig ben je als handhaver een soort politie-light. Er komt zoveel bij kijken, ik wilde dat in beeld brengen.” Wat Ralf is bijgebleven is de professionaliteit van de handhavers. “Die heeft in de afgelopen jaren echt een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Wat mij ook opvalt en waar ik soms van schrik is de buitensporigheid waarmee mensen op straat en in het OV soms reageren. Heftig hoor.”

Jos herkent het beeld dat Ralf schetst. “De politie kan in zo’n situatie wat sneller to the point komen, wij moeten als handhavers soms langer met overlastplegers in discussie voordat ze doorhebben dat het menens is. Gelukkig hebben we die communicatie skills wel in huis, anders zouden de dagen lang worden.”

De handhavers van GVB in beeld voor seizoen 2 van het gelijknamige programma van SBS6

De handhavers van GVB in beeld voor seizoen 2 van het gelijknamige programma van SBS6

Veelzijdig en afwisselend werk

Jos Houtkamp werkt alweer 20 jaar bij GVB. “Ik hou van de afwisseling van het werk als handhaver. Moeite met de onregelmatigheid in mijn werk heb ik niet, ben nooit op één plek en vaak buiten. Ik ben er om collega’s te ondersteunen, maar net zo makkelijk breng ik oma die het allemaal even kwijt is, weer veilig thuis. Wat ik verder doe: ik vis spullen uit het spoor, doe kaartcontroles, vang collega’s op bij ernstige incidenten en zorg voor een veilige omgeving. Het is prachtwerk; ik ben blij dat ik dat samen met Chanel, Paul en Kevin kan laten zien in dit programma.”

Ik ben er om collega’s te ondersteunen, maar net zo makkelijk breng ik oma die het allemaal even kwijt is, weer veilig thuis.

Van elkaar leren

Van het camerateam hoorde Ralf dat GVB zo’n ontspannen en goed georganiseerd bedrijf was, meldingen werden razendsnel opgevolgd en afgehandeld. Jos lacht: “Ja, we zijn een geoliede machine. Maar wij waren net zo onder de indruk van jullie. Niet te geloven wat er allemaal komt kijken bij zo’n televisieproductie, dat realiseer je je echt niet als kijker. Ik heb het camerateam ook de oren van de kop gevraagd. Mooi, hoe we zo een kijkje in elkaars keuken hebben gekregen.“

Handhavers wordt sinds 7 oktober 12 weken lang uitgezonden op zondagavond 20.30 uur op SBS6.

© GVB june 2024