3 minuten stil
Leesduur 2 minuten

GVB staat ook 3 minuten stil

In navolging van NS legt ook GVB zaterdag 20 april om 22:30 uur het openbaar vervoer in Amsterdam drie minuten stil. Dit naar aanleiding van de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist van NS vorig weekend. Collega-stadsvervoerders HTM en RET doen ook mee aan de actie, net als andere ov-bedrijven.

Toename agressie en kortere lontjes

“Ook wij herkennen helaas de toename aan agressie tegen onze medewerkers”, zegt GVB-directeur Claudia Zuiderwijk. “Dit gebeurt dagelijks en we schrikken er steeds van. Het raakt ons diep als we lezen dat er mensen met een publieke taak worden belaagd. De maatschappij verhardt enorm en daar hebben wij als ov-bedrijf ook last van.” Ten opzichte van het kwartaalgemiddelde van 2023 ziet GVB over het eerste kwartaal van 2024 een stijging van 14% van het aantal meldingen in de categorie B. Dit zijn meldingen zoals bejegening door agressieve reiziger, belediging, duwen of trekken, ruzie of handgemeen van reizigers, verbale agressie of intimidatie vaak voortkomend bij betalingsproblemen.

Die toename van agressie en kortere lontjes is een maatschappelijke ontwikkeling, dat lost zich niet snel op. Claudia Zuiderwijk: “We zijn het stadium van uitspraken als: ‘dit is onacceptabel’ eigenlijk voorbij. We moeten agressie tegen mensen met een publieke taak als maatschappij hardop blijven veroordelen. Maar het is nu echt tijd voor concrete actie, zodat ook onze mensen hun werk op een veilige en prettige manier kunnen doen.”

Plan voor bodycams

Als goed werkgever kijkt GVB altijd hoe het veiliger kan voor zijn mensen. GVB wil daarom ook dat de bodycam beschikbaar komt voor zijn BOA’s. De wens is dus om ze aan te schaffen, vooral voor de preventieve werking die het heeft. Zoals de introductie van de spuugkit dat destijds ook had. Het plan voor de bodycams is zorgvuldig onderzocht op gevoelige aspecten als privacy. Het wordt besproken met de betreffende afdelingen en daarna gaat het plan ook langs de medezeggenschap. Claudia Zuiderwijk: “Intern draagvlak is hier cruciaal.”

Landelijk vraagt GVB samen met de andere ov-bedrijven toegang tot politiegegevens zodat BOA’s een ID kunnen vaststellen. Dat levert al winst op. Want hoe korter een BOA bezig is met het vaststellen van een identiteit, hoe minder kans op escalatie en agressie. Ook is de BOA dan korter bezig met de afwikkeling en is hij inzetbaar voor andere dingen.

© GVB may 2024