Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 4 minuten

De Noord/Zuidlijn, verstoringen en gele lintjes

“Waarom staan we zo lang stil?” “Wie drukt op de SOS-knop?” Het zijn enkele quotes van de gele groep testreizigers die tijdens de testrit ‘Omgaan met Verstoringen’ op hun bestemming moest zien te komen. Met verschillende ‘wisselstoringen’ op de Noord/Zuidlijn was dat niet altijd even makkelijk.

De derde testrit op de Noord/Zuidlijn stond in het teken van verstoringen. Wat doe je als reiziger als de lijn niet meer volledig van Noord naar Zuid rijdt? Hoe kom je aan je informatie en hoe reis je vervolgens zo snel mogelijk verder? Al dan niet met tram of bus. Drie groepen testreizigers: geel, groen en blauw gingen de uitdaging aan. Elke groep kreeg zijn eigen reisopdrachten, wij volgden groep geel.

Groep geel begint met goede moed aan de reis. Foto: Gé Dubbelman.

Aan het werk op de Zuidas

Begeleidster Erica kijkt haar groep van zo’n twintig testreizigers vrolijk aan: “Jullie werken op de Zuidas en moeten naar je werk toe.” Zo gezegd, zo gedaan. De groep staat nu nog bij de poortjes op station Vijzelgracht.

Een makkie op de Noord/Zuidlijn

En terwijl de groep de langste roltrappen van Benelux naar beneden neemt, stapt Jan Eric Remmelts in de lift: “Mijn vrouw is minder mobiel, dus ik kijk nu hoe het voor haar zal zijn. Ik merk nu al dat het ontzettend veel lopen is hier.” De groep stapt op lijn 52 richting Zuid en komt probleemloos aan. Dit lijkt een makkie te worden. Ze reizen een halte terug naar Europaplein waar ze bovengronds nog even de RAI spotten.


Groep geel op de trappen van Vijzelgracht. Foto: Gé Dubbelman.

Beter dan de Rotterdamse metro?

“Jullie willen nu op bezoek bij jullie vrienden in Purmerend, reis naar Noorderpark,” vertelt de immer energieke Erica de groep. Wederom volgt een soepele rit. Testreiziger Ted Meijer is druk foto’s aan het maken: “Ik kijk voor een vriendin in een rolstoel of het hier goed te doen is voor haar, doordat ze in een rolstoel zit is ze vooral op de metro aangewezen. Ik ga zeker wel met haar samen oefenen als hij echt rijdt.” De grap? Ted woont in Dordrecht en zijn vriendin in Rotterdam. Maar hij is gek van de Amsterdamse metro. Na even aandringen wil hij zelfs toegeven dat hij denkt dat deze nieuwste Amsterdamse metrolijn het misschien wel wint van de Rotterdamse metro.

Ted Meijer fotografeert alles zodat hij rapport uit kan brengen over de toegankelijkheid van de Noord/Zuidlijn. Foto: Ge Dubbelman.

Fan van de metro

Voor de oplettende reiziger is inmiddels over de omroep van de metro te horen dat er een verstoring is op de lijn, een wisselstoring bij Zuid, maar daar heeft de groep geen last van. “Het is niet altijd even fantastisch te horen,” merkt testreiziger Frits Klaassen op. “Maar dat is een puntje op de i, verder is het keurig.” Martine van der Reijden en haar zoon zitten relaxed tegenover Frits: “Mijn zoon is fan van metro’s, daarom zijn we hier samen. En ik vind het ook wel een leuk idee om alvast in een metro te zitten die je straks gaat nemen.”

Wachten op Noorderpark

“Jullie zijn weer geslaagd!” klinkt Erica’s stem op Noorderpark. “Tijd om naar de Albert Cuypmarkt te gaan voor wat boodschappen.” “Mooi,” klinkt het, “Ik heb wel zin in een harinkie.” Helaas komt de metro maar niet. Ook de borden geven nu niks aan. Samen drommen de testreizigers om de SOS-paal heen. “Hoe komen we op station de Pijp?” Is de vraag. “Met lijn 52 richting Zuid,” klinkt het vriendelijk. Inmiddels geven de borden weer aan dat er toch een metro uitkomt. En dan is tien minuten wachten op station Noorderpark toch best koud. Opgelucht stapt groep geel in de metro in zuidelijke richting.

En wachten maar. Foto: Gé Dubbelman.

Gewoon midden op de markt

In de metro warmt Marjolein Datema weer lekker op. “Ik vind het heel tof om hier te zijn. Al weet ik niet meer of ik in 1997 nou voor of tegen de Noord/Zuidlijn heb gestemd,” geeft ze toe. “Hier is echt een huzarenstukje geleverd.” Wanneer de groep de trappen omhoog neemt op station de Pijp is het even stil. “We staan gewoon midden op de markt!” klinkt het. “Fantastisch.” Maar lang genieten kan groep geel niet. Het is tijd voor het volgende avontuur. Ze mogen naar een festival. Op het koude station Noorderpark.

Helaas moet Marjolijn Datema weer door, terug naar Noorderpark. Foto: Gé Dubbelman.

© GVB june 2024