Foto: Gé Dubbelman.
Leesduur 3 minuten

De vakantie is bijna voorbij: wat verandert er in het OV?

Grote kans dat volgende week je werk of school weer begint; veel anderen starten weer met werken nu hun vakantie voorbij is. Het zal dan weer drukker zijn in het OV. Daarom gaan wij gaan vanaf 2 september rijden volgens de winterdienstregeling. We leggen graag uit wat dat voor jou betekent.

Winterdienstregeling klinkt niet logisch met temperaturen die de komende dagen weer flink oplopen, maar het betekent vooral dat we op een aantal lijnen wat vaker gaan rijden.

Reizigers bij de bussen op station Noord. Foto: Gé Dubbelman.

Zomer- en winterdienstregeling

Wat dienstregelingen betreft kennen we twee smaken: de zomer- en de winterdienstregeling. In de zomer rijden we minder vaak op een aantal lijnen waar het gebruik van het OV terugloopt. De winterdienstregeling geldt voor de seizoenen waarin er juist méér gereisd wordt met het OV. De meeste bussen en trams, maar niet alle, gaan wat vaker rijden dan ze in de zomer doen.

Frequente metro’s

Ook de metro’s gaan vanaf zondag 2 september, wanneer de winterdienstregeling officieel ingaat, weer net even wat vaker rijden. In de zomer deden ze dat zo’n elke tien minuten, straks weer ongeveer elke 7,5 minuut. Lijn 52, de Noord/Zuidlijn, reed deze zomer al elke zes minuten en blijft dat nu ook doen.

Op de Noord/Zuidlijn. Foto: Gé Dubbelman.

Bijzondere winter

Maar deze winterdienstregeling is wel iets specialer dan normaal. Het is namelijk de eerste keer dat we met het nieuwe OV-netwerk de winterdienst gaan rijden. Hoewel alles zorgvuldig is berekend en uitgedacht, is het wel een belangrijke test voor ons. Toch is het niks vergeleken met deze zomer, toen ons hele OV-netwerk op veel punten veranderde.

Kleine wijzigingen

Op bepaalde routes zal je trouwens wel een paar kleine veranderingen zien, maar dat heeft vooral met werkzaamheden te maken. Zo vervalt er op de kruising Spaandammerstraat met de Tasmanstraat een halte. Een halte verhuist en een nieuwe halte daartegenover wordt in gebruik genomen. Een puur cosmetische aanpassing dus, die hooguit betekent dat je in plaats van rechts van de straat, links op de halte staat daar. Al dit soort veranderingen voeren we voor de duidelijkheid op één moment door.

Trams op CS. Foto: Gé Dubbelman.

Geen nieuwe routes

Volgende week verandert er dus niks meer aan je route, die veranderingen zijn allemaal deze zomer doorgevoerd. Met opzet toen omdat het wat rustiger is in het OV in de zomer, en we allemaal even rustig konden wennen. Hopelijk ook volgende week weer tot ziens!

© GVB june 2024